Природний аспірин деяких представників родин Rosaceae та Salicaceae - Корнієвський, Юрій Іванович; Панасенко, Олександр Іванович; Корнієвська, Валентина Григорівна; Варинський, Борис Олександрович; Малецький, Микола Миколайович; Korniievskyi, Yu. I.; Panasenko, O. I.; Korniievska, V. H.; Varynskyi, B. O.; Maletskyi, M. M. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Верба біла Salix alba L., представник родини Salicaceae, характеризується наявністю фенольних сполук і їхніх глікозидів (саліцин, салікортин, салірепозид, піцеїн, тріандрин, сирингін, тремулацин), флавоноїдів (лютеолін, апігенін, кверцетин, кверцимеритрин, космосіїн, діосметин), дубильних речовин (катехін, антоціанідин, галотанін), органічних кислот, як-от аскорбінової. Препарати кори верби білої застосовують як жарознижувальний, протизапальний, потогінний, болетамівний, сечогінний і в’яжучий засіб. Для кореневищ із коренями гадючника звичайного – Filipendula vulgaris Moench., представника родини Rosaceae, характерна наявність фенологлікозиду гаултерину (під час його гідролізу утворюється саліциловий альдегід), дубильних речовин (до 33 %), флавоноїдів, аскорбінової кислоти, полісахаридів, крохмалю. Траву та квітки використовують як протизапальний, протиревматичний, судинозміцнювальний, шлунковий, противиразковий засіб. Мета роботи – за допомогою газорідинної хроматографії (ГРХ) та високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) визначити компонентний склад настойки із кори верби білої Salix alba L. (представник родини вербових Salicaceae) та за допомогою ГРХ визначити компонентний склад настойки коренів гадючника звичайного Filipendula vulgaris Moench. (родина розових Rosaceae). Матеріали та методи. Сировину гадючника звичайного Filipendula vulgaris Moench. (підземні органи) та верби білої Salix alba L. (кора), заготовили в липні 2020 року на дослідній ділянці ЗДМУ. Настойки готували за виробничою рецептурою (1:5) (екстрагент – етанол 70 %), досліджували за допомогою газового хроматографа Agilent 7890B з мас-спектрометричним детектором 5977B. Для ідентифікації компонентів використали бібліотеку мас-спектрів NIST 14. Для визначення вмісту фенольних сполук і похідних саліцилової кислоти використали настойку кори верби білої. Дослідження здійснили методом ВЕРХ. White willow Salix alba L., a member of the family Salicaceae is characterized by the presence of phenolic compounds and their glycosides (1.5–11.0 %), such as salicin, salicortin, salireposide, picein, triandrin, syringin, tremulacin, flavonoids (1–4 %) namely luteolin, apigenin, quercetin, quercimeritrin, cosmosin, diosmetin, tannins (8–20 %) i.e. catechins, anthocyanidins, halotanines of organic acids, ascorbic acid. Preparations of white willow bark are used as an antipyretic, anti-inflammatory, diaphoretic, analgesic, diuretic, and astringent. The rhizomes with roots of the commonly known dropwort or fern-leaf dropwort are Filipendula vulgaris Moench., member of the family Rosaceae are characterized by phenologicoside gaulterin, the hydrolysis of which produces salicylic aldehyde, tannins (up to 33 %), flavonoids, ascorbic acid, polysaccharides, starch. The herbs and flowers are used as anti-inflammatory, anti-rheumatic, vasodilator, gastric, and antiulcer agents. The aim of the work is to determine the composition of the white willow bark Salix alba L. tincture, a member of the willow family Salicaceae, using gas-liquid chromatography (GLC) and HPLC and to determine the composition of the tincture of the dropwort root Filipendula vulgaris Moench. family Rosaceae. Materials and methods. Raw materials (underground organs) of the dropwort Filipendula vulgaris Moench. and bark of the white willow Salix alba L., which were harvested in July 2020 at the ZSMU research site. Tinctures were prepared according to the production recipe (1:5) (extractant was 70 % ethanol), investigated by the gas chromatograph Agilent 7890B with mass spectrometric detector 5977B. The mass spectra library NIST 14 was used to identify the components. White willow bark tincture (70 % ethyl alcohol extractant) was used to determine the phenolic compounds content and salicylic acid derivatives. The study was performed by HPLC (high-performance liquid chromatography) and HPLC MS.
Natural aspirin of some members of the Rosaceae and Salicaceae families
Корнієвський Ю. І. - ORCID ID: 0000-0001-7863-6736; Панасенко О. І. - ORCID ID: 0000-0002-7883-8917; Корнієвська В. Г. - ORCID ID: 0000-0001-8307-1282; Варинський Б. О. - ORCID ID: 0000-0001-8307-1282; Малецький М. М. - ORCID ID: 0000-0002-9404-9467.
Keywords: Filipendula vulgaris Moench.; Salix alba L.; настойка; мас-спектрометрія; ВЕРХ; tincture; mass spectrometry; HPLC