Морфологические критерии прогноза у больных меланомой кожи - Яковцова, И. И.; Садчиков, В. Д.; Садчикова, М. В.; Долгая, О. В.; Олейник, А. Е.; Данилюк, С. В.; Иванюта, Н. С.; Яковцова, І. І.; Олійник, А. Є.; Іванюта, Н. С.; Yakovtsova, I.; Sadchikov, V.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Среди морфологических критериев прогноза у больных меланомой кожи наибольшее значение имеют толщина, глубина инвазии, изъязвление опухоли, наличие микросателлитов и метастазов в регионарные лимфоузлы, выраженность пролиферативной активности опухолевых клеток, инвазия их в сосуды. Значение клинико-анатомического типа и клеточного варианта меланомы, степень пигментирования, выраженность в ней воспалительной инфильтрации, фиброплазии, признаков регрессии дискутабельно. Серед морфологічних критеріїв прогнозу у хворих на меланому шкіри найбільше значення мають товщина, глибина інвазії, виразка пухлини, наявність мікросателітів і метастазів у регіонарні лімфовузли, ступінь проліферативної активності пухлинних клітин, інвазія їх у судини. Значення клініко-анатомічного типу та клітинного варіанту меланоми, ступінь пігментації, вираженість у ній запальної інфільтрації, фіброплазії, ознак регресії є дискутабельним. Among the morphological criteria of prognosis in patients with melanoma of the skin the most important ones are thickness, depth of invasion, ulceration of the tumor, the presence of microsatellites and metastases in regional lymph nodes, the severity of the proliferative activity of tumor cell invasion into blood vessels. The value of clinical, anatomical and cell-type variant of melanoma, the degree of pigmentation, the severity of her inflammatory infiltration, fibroplasia, signs of regression is controversial.
Морфологічні критерії прогнозу у хворих на меланому шкіри
Morphological criteria for prognosis in patients with melanoma
Keywords: меланома кожи; прогноз; меланома шкіри; melanoma of the skin; prognosis