Неотложная хирургическая абдоминальная патология у долгожителей - Капшитарь, А. В.; Капшитар, Олександр Васильович; Kapshitar, A. V. (Харків : Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева Національної Академії Медичних Наук України, 2019)
Резюме. Цель исследования — оценить результаты диагностики и лечения неотложной хирургической абдоминальной патологии у долгожителей. За 20 лет нами оперирован 21 (0,66 %) долгожитель от всех оперированных по поводу неотложной хирургической абдоминальной патологии. Герниопластика по поводу ущемлённой грыжи была у 11 (52,4 %) больных, умерла 1 (9,1 %) – от сердечно-сосудистой недостаточности. Дополнительные методы исследования использовали у 10 (47,6 %) пациентов. Ушита перфоративная язва желудка и двенадцатиперстной кишки у 4 (40 %) больных, умерли 3 (75 %) — (абдоминальный сепсис — 2, тромбоэмболия лёгочной артерии — 1). После традиционной холецистэктомии из 2 (9,5 %) пациенток умерла 1 (50 %) от абдоминального сепсиса. Аппендэктомия у 2 (9,5 %) больных завершилась выздоровлением. С перитонитом оперированы 2 (9,5 %) пациентов и установлена закрытая травма живота (двухфазный разрыв печени — 1, стерильный панкреонекроз — 1), умер 1 (50 %) по- страдавший от декомпенсированного геморрагического шока. Из всех пациентов после операции осложнения развились у 15 (71,4 %) больных, умерли 6 (28,6 %). В связи со стёртой клинической картиной неотложной хирургической абдоминальной патологии у долгожителей с целью диагностики следует широко применять дополнительные методы исследования. Резюме. Мета дослідження: оцінити результати діагностики та лікування невідкладної хірургічної абдомінальної патології у довгожителів. За 20 років нами прооперований 21 (0,66 %) довгожитель від усіх прооперованих на невідкладну хірургічну абдомінальну патологію. Герніопластика за наявності защемленої грижі була у 11 (52,4 %) хворих, померла 1 (9,1 %) – від серцево-судинної недостатності. Додаткові методи дослідження використали у 10 (47,6 %) пацієнтів. Зашита перфоративна виразка шлунка та дванадцятипалої кишки у 4 (40 %) хворих, померли 3 (75 %) – (абдомінальний сепсис — 2, тромбоемболія легеневої артерії — 1). Після традиційної холецистектомії із 2 (9,5 %) пацієнток померла 1 (50 %) – від абдомінального сепсису. Апендектомія у 2 (9,5 %) хворих завершилась видужанням. З перитонітом прооперовані 2 (9,5 %) пацієнтів, у яких встановлена закрита травма живота (двоетапний розрив печінки — 1, стерильний панкреонекроз — 1), помер 1(50 %) постраждалий від некомпенсованого геморагічного шоку. Із усіх пацієнтів після операції ускладнення виникли у 15 (71,4 %) хворих, померли 6 (28,6 %). У зв’язку зі стертою клінічною картиною невідкладної хірургічної абдомінальної патології у довгожителів з метою діагностики слід широко використовувати додаткові методи обстеження. Summary. Objective: to evaluate the results of diagnosis and treatment of emergency surgical abdominal pathology in long-livers. For 20 years, we operated on 21 (0.66 %) long-liver from all operated on for emergency surgical abdominal pathology. Hernioplasty for a strangulated hernia was in 11 (52.4 %) patients, 1 (9.1 %) died of cardiovascular failure. Additional research methods were used in 10 (47.6 %) patients. A perforated gastric and duodenal ulcer was sutured in 4 (40 %) patients, 3 (75 %) died (abdominal sepsis — 2, pulmonary embolism — 1). After traditional cholecystectomy from 2 (9.5 %) patients, 1 (50 %) died of abdominal sepsis. Appendectomy in 2 (9.5 %) patients ended in recovery. 2 (9.5 %) patients were operated on with peritonitis and a closed abdominal trauma was established (biphasic rupture of the liver — 1, sterile pancreatic necrosis — 1), 1 (50 %) victim of decompensated hemorrhagic shock died. Of all patients after surgery, complications developed in 15 (71.4 %) patients, 6 (28.6 %) died. In connection with the erased clinical picture of emergency surgical abdominal pathology in centenarians, for the purpose of diagnosis, additional research methods should be widely applied.
Невідкладна хірургічна абдомінальна патологія у довгожителів
Emergency surgical abdominal pathology in centenarians
Keywords: долгожители; неотложная хирургическая абдоминальная патология; диагностика; хирургическое лечение; довгожителі; невідкладна хірургічна абдомінальна патологія; діагностика; хірургічне лікування; long-livers; urgent surgical abdominal pathology; diagnostics; surgical treatment