Шваннома шлунка (клінічний випадок) - Завгородній, Сергій Миколайович; Данилюк, Михайло Богданович; Кубрак, Михайло Анатолійович; Щуров, Микола Федорович; Zavhorodnii, S. M.; Danyliuk, M. B.; Kubrak, M. A.; Shchurov, M. F.; Завгородний, С. Н.; Данилюк, М. Б.; Кубрак, М. А.; Щуров, Н. Ф. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
У статті описано клінічний випадок рідкісної доброякісної пухлини – шванноми шлунка. Пацієнтка госпіталізована для планового оперативного втручання з приводу жовчнокам’яної хвороби, інтраопераційно виявили пухлинне утворення. Операцію припинили для якіснішого обстеження хворої. Після дообстеження виконали радикальне лікування – пілорозберігальну резекцію шлунка. Гістологічне дослідження не дало вірогідної відповіді про структуру пухлини, що зумовило необхідність імуногістохімічної діагностики. За її результатами, клітини пухлини позитивні на віментин, білок S-100 і SOX-10, слабко позитивні на CD34. Усі клітини пухлини негативні на десмін, гладеньком’язовий актин, CD117/c-kit, Dog1, загальні цитокератини. Такий імунофенотип відповідає гастроінтестинальній шванномі. The article describes a clinical case of a rare benign tumor of the stomach – schwannoma. A patient was hospitalized for surgical treatment of cholelithiasis, but a tumor-like mass in the stomach was found intraoperatively. The surgery was stopped for meticulous examination of the patient. After further examination, radical treatment was performed – pylorus-preserving stomach resection. Histological examination did not reveal sufficient findings regarding the tumor structure, which required immunohistochemical diagnostics with the following results: the tumor cells showed positive staining for vimentin, protein S-100 and SOX-10, weak positive for CD34, but no staining for desmin, smooth muscle actin, CD117/c-kit, Dog1, pan-cytokeratin. The identified immunophenotype was indicative of gastrointestinal schwannoma. В статье описан клинический случай редкостной доброкачественной опухоли – шванномы желудка. Пациентка госпитализирована для планового оперативного лечения желчекаменной болезни, но интраоперационно обнаружили опухолевидное образование желудка. Операция остановлена для более качественного обследования больной. После дообследования провели радикальное лечение – пилоросохраняющую резекцию желудка. Гистологическое исследование не дало полноценного ответа о структуре опухоли, что обусловило необходимость иммуногистохимической диагностики. По ее результатам, клетки опухоли положительные на виментин, белок S-100 и SOX-10, слабо положительные на CD34. Все клетки опухоли негативны на десмин, гладкомышечный актин, CD117/c-kit, Dog1, общие цитокератины. Указанный иммунофенотип соответствует гастроинтестинальной шванноме.
Gastric schwannoma (a case report)
Шваннома желудка (клинический случай)
Завгородній С. М. - ORCID ID: 0000-0003-3082-3406; Данилюк М. Б. - ORCID ID: 0000-0003-4515-7522; Кубрак М. А. - ORCID ID: 0000-0003-4051-9336.
Keywords: шваннома шлунку; імуногістохімічне дослідження; stomach; immunohistochemistry; шваннома желудка; иммуногистохимическое исследование