Ендоскопічна папілосфінктеротомія – мистецтво чи наука - Діденко, Е. В.; Стешенко, Андрій Олександрович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Ендоскопічна ретроградна холангіо-панкреатографія (ЕРХПГ) має дуже високий ризик ускладнень у порівнянні з іншими ендоскопічними процедурами. Європейська асоціація гастроінтестинальної ендоскопії (ESGE, 2016) виділяє до 10% випадків тяжких форм пост-ЕРХПГ панкреатитів, включаючи панкреонекроз при складних випадках канюляції. Мета дослідження. Оцінити ефективність використання селективних провідникових методів катетеризації протокових систем у складних випадках ендоскопічної папілосфінктеротомії. Матеріали і методи. У дослідження включено 744 хворих, яким у період з 2010 по 2018 роки були виконані ендоскопічні транспапілярні втручання. До першої групи було віднесено 421 (56,6%) хворих, яким ендоскопічні сфінктеротомії виконувались без застосування провідникових методик та стентування вірсунгової протоки. У другу групу включено 323 (43,4%) пацієнта, котрим при ендоскопічних транспапілярних втручаннях застосовувались провідникові методики канюляції. Обидві групи хворих були подібними за статтю, середнім віком, розподілом за патологією.
Keywords: тези доповідей