Кальциневрин як маркер гіпертрофії міокарда у дітей із клапанними вродженими вадами серця - Каменщик, Андрій Володимирович; Борисенко, Т. Б.; Антішина, Л. Ф.; Рудова, О. І.; Антишина, Л. Ф.; Рудова, Е. И.; Kamenshchyk, A. V.; Borisenko, T. B.; Antishina, T. F.; Rudova, E. I. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
З метою вивчення взаємозв’язків між рівнями кальциневрину у сироватці крові дітей із клапанними вродженими вадами серця та показниками міокардіальної гіпертрофії за даними внутрішньосерцевої гемодинаміки за допомогою імуноферментного аналізу визначили рівні кальциневрину у хворих із клапанними вродженими вадами серця без ознак серцевої недостатності та виконали зіставлення даних, що одержали, з ехокардіографічними параметрами. Виявили вірогідне зниження рівнів кальциневрину при вроджених клапанних вадах серця, а також відсутність кореляцій із масою міокарда та індексом маси міокарда лівого шлуночка за наявності негативних кореляцій із розмірами правого шлуночка на відміну від умовно здорових дітей відповідного віку, що свідчило про важливість активності системи кальциневрину в формуванні патологічної гіпертрофії у дітей із клапанними вродженими вадами серця без маніфестних ознак серцевої недостатності. С целью изучения взаимосвязи между уровнями кальциневрина в сыворотке крови детей с клапанными врождёнными пороками сердца и показателями гипертрофии миокарда по данным внутрисердечной гемодинамики при помощи иммуноферментного анализа установлены концентрации кальциневрина у детей с клапанными врожденными пороками сердца без признаков сердечной недостаточности и выполнено сопоставление полученных данных с эхокардиографическими параметрами. Установлено достоверное снижение сывороточной концентрации кальциневрина при врождённых клапанных пороках, а также отсутствие корреляций с массой миокарда и индексом массы миокарда левого желудочка при наличиии негативных корреляций с размерами правого желудочка в сравнении со здоровыми детьми соответствующего возраста, что свидетельствовало о важной роли активности системы кальциневрина в формировании патологической гипертрофии у детей с клапанными врождёнными пороками сердца без манифестных проявлений сердечной недостаточности. Aim. To identify interrelations between the calcineurin levels in children with valvular congenital heart diseases without heart failure and the echocardiography parameters of myocardial hypertrophy. Results: It was established the signifi cantly decreased calcineurin level in congenial valvular heart diseases in children as well as an absence of correlations of the left ventricle myocardial mass and index with negative ones to the dimensions of right ventricle in comparison to healthy children of corresponding age. Conclusion: The obtained data testifi es the importance of calcineurin system activity in the formation of pathologic myocardial hypertrophy in children with valvular congenital heart diseases and without manifestation of heart failure.
Кальциневрин как маркер гипертрофии миокарда у детей с клапанными врождёнными пороками сердца
Calcineurin as a marker of myocardial hypertrophy in children with valvular congenital heart diseases
Keywords: кальциневрин; вроджені клапанні вади серця; діти; кальциневрин; врождённые клапанные пороки сердца; дети; Calcineurin; Congenital Valvular Heart Diseases; Children