Features of chemoresistant tuberculosis/HIV co-infection in pregnant women (two case reports) - Raznatovska, O. M.; Grekova, T. A.; Fedorets, A. V.; Pyrog, A. I.; Khokhlova, K. P.; Разнатовська, Олена Миколаївна; Грекова, Тетяна Анатоліївна; Федорець, Андрій Васильович; Пирог, А. І.; Хохлова, К. П. (My University, 2019)
Background. These days throughout the world, the global issues are such diseases as chemoresistant tuberculosis (CRTB) and human immunodeficiency virus (HIV), which greatly complicate each other in combined course. At the same time, tuberculosis as an opportunistic disease is one of the main causes of death in HIV-positive patients. Having analyzed the literature data, we found that the course of pregnancy in patients with drug-susceptible tuberculosis/HIV co-infection is sufficiently covered today. However, there are only a few works that highlight this issue in patients with CRTB/HIV co-infection, which is characterized by a more complex course and complications. The purpose: to update the literature data with the clinical features of CRTB/HIV co-infection course in pregnant women based on case reports. Materials and methods. Two own clinical cases of CRTB/HIV co-infection course in pregnant women have been described. Patients were hospitalized to the department of pulmonary tuberculosis no. 3 (clinical site of phthisiology and pulmonology department of Zaporizhzhia State Medical University at the Municipal Institution “Zaporizhzhia Regional Tuberculosis Clinical Dispensary”). Results. In the first case, the severity of patient’s state and rapid disease progression were caused by tuberculosis process spreading due to severe immunodeficiency, which resulted in intrauterine fetal demise (32 weeks), multiple organ failure, intestinal perforation and peritonitis. In the second case, the patient did not adhere to treatment of both tuberculosis and HIV infection that was associated with a rapid progression of specific process reported to be life-threatening and was the cause of elective abortion at 20 weeks of gestation. Conclusions. These clinical cases demonstrate the complexity and difficulties in management of CRTB/HIV co-infection in pregnant women due to non-adherence to treatment, rapid disease progression (tuberculosis process spreading, worsening of immunodeficiency) leading to the life-threatening situation for mothers and increasing perinatal mortality rate. Актуальність. На сьогодні в усьому світі глобальними проблемами є такі хвороби, як хіміорезистентний туберкульоз (ХРТБ) і вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), що при поєднаному перебігу значно ускладнюють одне одного. При цьому туберкульоз як опортуністичне захворювання є однією із головних причин смерті ВІЛ-позитивних хворих. Проаналізувавши літературні джерела, ми встановили, що на сьогодні проблема перебігу вагітності у хворих iз коінфекцією туберкульоз зі збереженою чутливістю до антимікобактеріальних препаратів/ВІЛ висвітлена достатньо. Проте зустрічаються лише поодинокі роботи, присвячені цьому питанню в пацієнток iз коінфекцією ХРТБ/ВІЛ, що характеризується більш складним перебігом та ускладненнями. Мета дослідження: доповнення літературних джерел клінічними особливостями перебігу коінфекції ХРТБ/ВІЛ у вагітних жінок на прикладі спостережень із практики. Матеріали та методи. Описані 2 клінічні випадки перебігу коінфекції ХРТБ/ВІЛ у вагітних жінок. Пацієнтки перебували на стаціонарному лікуванні у відділенні легеневого туберкульозу № 3 (клінічна база кафедри фтизіатрії і пульмонології Запорізького державного медичного університету в комунальній установі «Запорізький обласний протитуберкульозний клінічний диспансер»). Результати. У першому випадку тяжкість стану пацієнтки та швидке прогресування хвороби, обумовлене генералізацією туберкульозного процесу на тлі тяжкого імунодефіциту, призвели до внутрішньоутробної загибелі плода (термін 32 тижні), розвитку поліорганної недостатності, перфорації кишечника та перитоніту. У другому випадку відсутність у пацієнтки прихильності до лікування як туберкульозу, так й ВІЛ-інфекції викликала швидке прогресування специфічного процесу, що стало загрозою для її життя та причиною згоди на штучне переривання вагітності на 20-му тижні. Висновки. Наведені клінічні випадки демонструють складність i тяжкість ведення вагітних жінок iз коінфекцією ХРТБ/ВІЛ через відсутність прихильності до лікування, швидке прогресування хвороби (генералізація туберкульозного процесу, поглиблення імунодефіциту), що призводить до загрози життю матері та підвищує перинатальну смертність.
Особливості перебігу коінфекції хіміорезистентний туберкульоз/ВІЛ у вагітних жінок (2 спостереження із практики)
Keywords: chemoresistant tuberculosis; human immunodeficiency virus; pregnancy; хіміорезистентний туберкульоз; вірус імунодефіциту людини; вагітність