Поліморфізм гену цитохрому-450 2С19 на південному заході України - Кресюн, В. Й.; Антоненко, П. Б. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
За допомогою полімеразно-ланцюгової реакції та ендонуклеазного аналізу досліджено поліморфізм гену CYP2С19 з використанням ендонуклеаз SmaI і BamH1 для виявлення мутантних генів CYP2С19*2 і CYP2С19*3, а також дикого гену CYP2С19*1. Зразки крові отримані у здорових донорів в Одеській обласній станції переливання крові в 2010 р. Жодних суттєвих відмінностей за віком, статтю, групою крові серед носіїв різних генотипів і алелів CYP2C19 не спостерігали. Поліморфізм генотипів і алелів CYP2C19 на південному заході України був близьким до результатів досліджень у країнах Європи й Ірані, але відрізнявся від таких у Південній Кореї. С помощью полимеразно-цепной реакции и эндонуклеазного анализа исследован полиморфизм гена CYP2С19 с использованием эндонуклеаз SmaI і BamH1с целью обнаружения мутантных генов CYP2С19*2 и CYP2С19*3, а также дикого гена CYP2С9*1. Образцы крови были получены от здоровых доноров в Одесской областной станции переливания крови в 2010 г. Существенные отличия в возрасте, половой принадлежности, группе крови среди носителей различных генотипов и аллелей CYP2C19 не отмечали. Полиморфизм генотипов и аллелей CYP2C19 на юго-востоке Украины был близким результатам исследований в странах Европы и Иране, но значительно отличался оттаких в Южной Корее. Gene CYP2С19 polymorphism was studied with the help of PCR (polymerase chain reaction) and endonuclease analysis with utilization of endonucleases SmaI and BamH1 for detection of the mutant allele CYP2С19*2 and CYP2С19*3 correspondently as well as wild gene CYP2С19*1. The blood sample were obtained from healthy donors in Odesa district station of blood transfusion in 2010. Any significant difference in age, gender or blood group between carriers of different genotype and allele CYP2C19 has not been observed. Polymorphism of CYP2C19 genotypes and alleles in south-west Ukraine was close to the spreading in European countries and Iran and greatly differ from South Korea reports.
Keywords: ген CYP2C19; поліморфізм; генотип; ген CYP2C19; полиморфизм; генотип; CYP2C19 gene; polymorphism; genotype