Клініко-патогенетичні особливості хронічного гепатиту С у хворих з метаболічними факторами ризику. - Ушеніна, Людмила Олександрівна; Ushenina, L. O. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
У дисертаційній роботі представлені результати дослідження клініко-патогенетичних ланок хронічного гепатиту С, який перебігає на тлі наявності метаболічних факторів ризику. На основі комплексного вивчення клініко-біохімічних та імунно-ендокринологічних показників, визначення морфологічних змін в печінці у цих хворих, зокрема при інфікуванні різними генотипами HCV, наведено теоретичні узагальнення та нове вирішення науково-практичної задачі, яка полягає у поглибленні уявлення про клініко-патогенетичні особливості хронічного гепатиту С, асоційованого з метаболічними факторами ризику, що дало змогу покращити оцінку перебігу захворювання та оптимізувати діагностику виразності фіброзу та стеатозу печінки шляхом визначення вмісту TNF-α, інсуліну в сироватці крові та розрахунку HOMA-IR. The results of research of clinical-pathogenetic links of chronic hepatitis C in patients with metabolic risk factors are uncovered in the dissertation work. Complex investigation of clinical-biochemical and immune-endocrinal indices, morphological changes in liver was done in these patients. It was found that patients with metabolic risk factors have higher cytolisis of hepatocytes, higher leptin, insulin and TNF-α serum levels than in patients without these factors. Influence of immune-endocrine parameters and metabolic risk factors to liver fibrosis and steatosis was uncovered in research work.
Keywords: хронічний гепатит С; метаболічні фактори ризику; імунно-ендокринна регуляція; фіброз печінки; стеатоз печінки; хронический гепатит С; метаболические факторы риска; иммунно-эндокринная регуляция; стеатоз печени; фиброз печени; chronic hepatitis C; metabolic risk factors; immuno-endocrinological regulation; liver fibrosis; liver steatosis