Особливості розподілу і динаміки експресії маркера апоптозу Bах у хворих на рак прямої кишки під впливом неоад’ювантної хіміопроменевої терапії із застосуванням попередника оксиду азоту - Голотюк, В. В.; Golotyuk, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Мета дослідження полягала у визначенні особливостей експресії проапоптозного білка Вах у хворих на рак прямої кишки в інтактній кишці та пухлині під впливом неоад’ювантної хіміопроменевої терапії, у тому числі на тлі полірадіомодифікації препаратами Фторафур і Тівортін. У 21 хворого з аденокарциномою прямої кишки ІІ–ІІІ стадій імуногістохімічно визначали експресію Вах у біопсійному й операційному матеріалі до та після неоад’ювантної хіміопроменевої терапії. Встановили, що під її впливом рівень експресії Вах в інтактній кишці підвищувався незначно. Однак у локусах резидуальної пухлинної паренхіми експресія Вах різко підвищувалась у порівнянні з даними до лікування, передусім на тлі полірадіомодифікації, корелюючи при цьому зі ступенем лікувального патоморфозу. Це свідчить про важливе значення апоптозу як одного з механізмів антибластомної дії неоад’ювантної хіміопроменевої терапії раку прямої кишки, а також про доцільність полірадіомодифікації із застосуванням попередників біосинтезу оксиду азоту. Цель исследования – определить особенности экспрессии проапоптозного белка Вах у больных раком прямой кишки в интактной кишке и опухоли под влиянием неоадъювантной химиолучевой терапии, в том числе на фоне полирадиомодификации препаратами Фторафур и Тивортин. У 21 больного с аденокарциномой прямой кишки II–III стадий иммуногистохимически определяли экспрессию Вах в биопсийном и операционном материале до и после неоадъювантной химиолучевой терапии. Установлено, что под ее влиянием уровень экспрессии Вах в интактной кишке возрастал незначительно. Однако в локусах резидуальной опухолевой паренхимы экспрессия Вах резко повышалась по сравнению с данными до лечения, особенно на фоне полирадиомодификации, коррелируя при этом со степенью лечебного патоморфоза. Это свидетельствует о важном значении апоптоза как одного из механизмов антибластомного действия неоадъювантной химиолучевой терапии рака прямой кишки, а также о целесообразности полирадиомодификации с применением предшественников биосинтеза оксида азота. The aim of research – to determine the proapoptotic Bax protein expression peculiarities in the intact intestine and tumor of patients with rectal cancer under the infl uence of neoadjuvant chemoradiotherapy (NHRT), including the polyradiomodifi cation using Ftorafur and Tivortine. Methods and results. Bax expression was determined by immunohistochemistry in biopsy and surgical material before and after NHRT in 21 patients with adenocarcinoma of the rectum stage II-III. It was established that under the infl uence of NHRT Bax expression level in the intact rectum increased slightly. However, expression of Bax in residual tumor parenchyma loci increased sharply compared with that before treatment, especially after polyradiomodifi cation, thus correlating with the degree of therapeutic pathomorphosis. Conclusion. This indicates the importance of the apoptosis as a mechanism of NHRT antineoplastic action, as well as the feasibility of the polyradiomodifi cation with the usage of nitric oxide precursor.
Особенности распределения и динамики экспрессии маркера апоптоза Bах у больных раком прямой кишки под влиянием неоадъювантной химиолучевой терапии с применением предшественника оксида азота
Peculiarities of the distribution and expression dynamics of apoptosis marker Bax in patients with rectal cancer under the infl uence of neoadjuvant chemoradiotherapy with the usage of nitric oxide precursor
Keywords: новоутворення прямої кишки; апоптоз; променева терапія; оксид азоту; новообразования прямой кишки; апоптоз; лучевая терапия; оксид азота; лекарственная терапия; Rectal Neoplasms; Apoptosis; Radiotherapy; Therapeutical Pathomorphosis; Drug Therapy; Nitrogen Oxides