Озонотерапія у лікуванні порушень менструальної функції - Авраменко, Наталія Вікторівна; Кабаченко, Олена Володимирівна; Барковський, Дмитро Євгенович; Авраменко, Н. В.; Кабаченко, Е. В.; Барковский, Д. Е.; Avramenko, N. V.; Kabachenko, O. V.; Barkovsky, D. Ye. (Асоціація акушерів-гінекологів України, 2017)
Актуальність даного дослідження зумовлена зростанням частоти порушень менструальної функції і пов’язаним із цим порушенням репродуктивних планів. Загальноприйняті схеми лікування не завжди ефективні, оскільки часто спрямовані на окремі ланки, на окремі гормони, а не на всю систему в цілому. Також відсутній стійкий ефект, тому є необхідним пошук нових методів лікування. Мета дослідження: аналіз ефективності озонотерапії у лікуванні порушень менструальної функції. Матеріали та методи. У 109 пацієнток з порушеннями менструальної функції і у 20 здорових жінок були використані анамнестичний, клініко-лабораторний методи, гормональне обстеження на 2–3-й день менструального циклу (ФСГ, ЛГ, пролактин, вільний тестостерон, ДГЕА-сульфат, інсулін – за показаннями), соціологічний (анкетування), статистичний методи дослідження. Результати. У структурі порушень менструальної функції 47,14% становить гіпоменструальний синдром, 35,71% – гіперменструальний синдром, 17,14% – регулярні менструації зі стійкою ановуляцією. Порушення менструальної функції перебігає на тлі гіперпролактинемії (65,71%), гіперандрогенемії (34,29%), поєднання гіперпролактинемії і гіперандрогенемії (8,57%), вираженій гіпоестрогенії. Озонотерапія як монотерапія сприяє покращенню загального стану, зниженню рівня пролактину до показників контрольної групи (277,11±32,12 мкМЕ/л; р<0,05), вільного тестостерону вдвічі (2,76±0,23 пг/мл; р<0,01), рівень ДГЕА-сульфату знизився до 2,78 мкг/мл (р<0,05), відзначено виражене зниження рівня ЛГ (р<0,05) у жінок з високим вмістом ЛГ і відповідно зниження коефіцієнта ФСГ/ЛГ. При інсулінорезистентній гіперандрогенії після лікування рівень інсуліну знизився до нормальних величин (р<0,05). Спостереження за жінками протягом 3 років після лікування свідчить про стійкий позитивний ефект, менструальна функція нормалізувалася у 75 (68,81%) жінок. Заключення. 1. Озонотерапія може використовуватися як альтернативний метод і у комплексі лікування порушень менструальної функції, безплідності. 2. Озонотерапія сприяє нормалізації гормонального фону (достовірному зниженню рівнів пролактину, ЛГ, вільного тестостерону, ДГЕА-сульфату, інсуліну), нормалізації менструальної функції у 68,81% випадків, покращенню якості життя. нарушений менструальной функции и связанным с этим нарушением репродуктивных планов. Общепринятые схемы лечения не всегда эффективны, так как часто направлены на отдельные звенья, на отдельные гормоны, а не на всю систему в целом. Также отсутствует стойкий эффект, потому необходим поиск новых методов лечения. Цель исследования: анализ эффективности озонотерапии в лечении нарушений менструального цикла. Материалы и методы. У 109 пациенток с нарушениями менструальной функции и у 20 здоровых женщин были использованы анамнестический, клинико;лабораторный, гормональное обследование на 2–3-й день менструального цикла (ФСГ, ЛГ, пролактин, свободный тестостерон, ДГЭА-сульфат, инсулин – по показаниям), социологический (анкетирование), статистический методы исследования. Результаты. В структуре нарушений менструальной функции 47,14% составляет гипоменструальный синдром, 35,71% – гиперменструальный синдром, 17,14% – регулярные менструации со стойкой ановуляцией. Нарушения менструальной функции протекают на фоне гиперпролактинемии (65,71%), гиперандрогенемии (34,29%), сочетания гиперпролактинемии и гиперандрогенемии (8,57%), выраженной гипоэстрогении. Озонотерапия в качестве монотерапии способствует улучшению общего состояния, снижению уровня пролактина до показателей контрольной группы (277,11±32,12 мкМЕ/л; р<0,05), свободного тестостерона вдвое (2,76±0,23 пг/мл; р<0,01), уровень ДГЭА-сульфата снизился до 2,78 мкг/мл (р<0,05), отмечено выраженное снижение уровня ЛГ (р<0,05) у женщин с высоким содержанием ЛГ и соответственно снижение коэффициента ФСГ/ЛГ. При инсулинорезистентной гиперандрогении после лечения уровень инсулина снизился до нор; мальных величин (р<0,05). Наблюдение за женщинами в течение 3 лет после лечения свидетельствует о стойком позитивном эффекте, менструальная функция нормализовалась у 75 (68,81%) женщин. Заключение. 1. Озонотерапия может использоваться как альтернативный метод и в комплексе лечения нарушений менструальной функции, бесплодия. 2. Озонотерапия способствует нормализации гормонального фона (достоверному снижению уровней пролактина, ЛГ, свободного тестостерона, ДГЭА-сульфата, инсулина), нормализации менструальной функции в 68,81% случаев, улучшению качества жизни. Menstrual function disorders and as a result hormonal infertility is a serious social and psychological problem. Treatment is difficult, without effects, with complications. The objective: to analyse efficiency of the ozontherapy in menstrual function disorders. Materials and methods. There were observed 109 women with disorders of the menstrual function, 20 healthy women. Anamnestic, clinic; laboratory, hormonal examination was carried out on the 2-3 day of menstrual function, sociologic, statistic. Results. It was detected at menstrual function disorders – hyperprolactinemia (65,71%), hyperandrogenemia (34,29%), combination of hyperprolactinemia and hyperandrogenemia (8,57%), significant hyperoestrogenemia. There are disorders of the menstrual function – 47,14% hypomenstrual syndrome, 35,71% – hypermenstrual syndrome, 17,14% – regular menses with constant anovulation. Hormonal disorders at abnormal menstrual cycle – 65,71% hyperprolactinemia, 34,29% hyperandrogenemia, 8,57% significant hypoestrogenia. Ozon therapy as monotherapy assists the improvement of general condition, decline of пролактину to the level in a control group (277,11±32,12 mkМU/l, р<0,05), free Testosteronum in 2 times (2,76±0,23 pg/ml, р<0,01), DHEA;s went down to 2,78 mcg/ml (р<0,05), the expressed decline of LH (р<0,05) is marked for women with high LH and accordingly decline to the coefficient FSH/LH. At insulinresistent hyperandrogenemia after treatment insulin went down to the normal level (р<0,05). Watching women during 3 years after treatment testifies to the proof positive effect, a menstrual function was normalized in 75 women (68,81%). Conclusions. 1. Ozonotherapy can be used as an alternative method and in the complex of treatment of violations of menstrual function, infertility. 2. Ozonotherapy assists normalization of hormonal background (reliable decline of levels of Prolactinum, LH, free Testosteronum, DHEА-s, Insulinum), normalization of menstrual function in 68,81%, improvement life quality.
Озонотерапия в лечении нарушений менструальной функции
Ozonotherapy in the treatment of disorders menstrual function
Keywords: менструальний цикл; гормональні порушення; озонотерапія; менструальный цикл; гормональные нарушения; озонотерапия; menstrual function; hormonal imbalanse; ozonotherapy