Використання інноваційних технологій в реабілітації після ендопротезування кульшового суглоба - Аншишкін, Денис Юрійович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета дослідження – Аналіз і розробка ефективних підходів до реабілітації пацієнтів після ендопротезування кульшового суглоба на основі використання інноваційних технологій, спрямованих на оптимізацію відновлення функціональних можливостей, прискорення реабілітаційного процесу та покращення якості життя пацієнтів. Обʼєкт дослідження – Процес реабілітації пацієнтів після ендопротезування кульшового суглоба із застосуванням інноваційних технологій. Методи дослідження – аналіз та узагальнення літературних джерел за обраною темою, гоніометрія, клініко-функціональні методи дослідження, методи математичної статистики. В результаті проведеного дослідження можна стверджувати, що залучення роботизованих тренажерів та технологій віртуальної реальності до процесу реабілітації суттєво пришвидшує процес одужання пацієнтів, зменшує показники больових відчуттів та сприяє швидкому відновленню функціональних можливостей ураженої кінцівки. The purpose of the study is to analyze and develop effective approaches to the rehabilitation of patients after hip arthroplasty based on the use of innovative technologies aimed at optimizing the restoration of functional capabilities, accelerating the rehabilitation process and improving the quality of life of patients. The object of the study is the process of rehabilitation of patients after hip arthroplasty using innovative technologies. Research methods are analysis and generalization of literature sources on the selected topic, goniometry, clinical and functional research methods, methods of mathematical statistics. As a result of the study, it can be stated that the involvement of robotic simulators and virtual reality technologies in the rehabilitation process significantly accelerates the recovery process of patients, reduces pain indicators and contributes to the rapid restoration of functional capabilities of the affected limb.
Keywords: магістерська робота; ендопротезування; кульшовий суглоб; реабілітація; роботизовані тренажери; технології віртуальної реальності; arthroplasty; hip joint; rehabilitation; robotic simulators; virtual reality technologies