Ефективність ендобронхіальної терапії у хворих на хіміорезистентний туберкульоз із локалізацією специфічного процесу у верхівкових сегментах легені - Хлистун, Валентин Миколайович; Хлыстун, В. Н.; Khlystun, V. M (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Мета роботи – вивчити ефективність застосування додаткових методів ендобронхіальної терапії патології слизової оболонки бронхів у хворих на хіміорезистентний туберкульоз (ХРТБ) легень, що спрямовані на лікування специфічного процесу у бронхах при локалізації деструкцій у верхівкових сегментах (S1+2) легені. Матеріали та методи. Для вивчення ефективності застосування додаткових методів ендобронхіальної терапії патології сли¬зової оболонки бронхів у дослідження включили 79 хворих на ХРТБ легень. Хворих поділили на 3 групи: основна 1 група – 27 хворих, яким на тлі антимікобактеріальної терапії застосовували ендобронхіальне введення в S1+2 протитуберкульозного препарату з дальшим накладенням внутрішньоорганного електрофорезу на зону S1+2; основна 2 група – 27 хворих, яким на тлі антимікобактеріальної терапії застосовували інгаляції з протитуберкульозним препаратом; група порівняння – 25 хворих, які отримували тільки антимікобактеріальну терапію. Групи зіставні за тяжкістю процесу, віком і статтю. Фібробронхоскопія трахеобронхіального дерева хворим на ХРТБ легень здійснили власноруч на клінічній базі кафедри фтизіатрії та пульмонології ЗДМУ в КУ «Запорізький обласний протитуберкульозний диспансер». Стан слизової оболонки бронхів вивчали під наркоз¬ною анестезією фібробронхоскопом фірми «Olympus» (Японія). Патологію бронхіального дерева описували за класифікацією М. В. Шестериной, А. Н. Калюк (1975). Результати дослідження опрацьовані сучасними методами аналізу на персональному комп’ютері з використанням статистичного пакета ліцензійної програми «Statistica® for Windows 6.0» (StatSoft Inc., № AXXR712 D833214FAN5). Цель работы – изучить эффективность применения дополнительных методов эндобронхиальной терапии патологии слизистой оболочки бронхов у больных химиорезистентным туберкулёзом (ХРТБ) лёгких, направленных на лечение специфического процесса в бронхах при локализации деструкции в верхушечных сегментах (S1+2) лёгкого. Материалы и методы. Для изучения эффективности применения дополнительных методов эндобронхиальной терапии па¬тологии слизистой оболочки бронхов в исследование включили 79 больных ХРТБ лёгких. Пациентов разделили на 3 группы: основная 1 группа – 27 больных, которым на фоне антимикобактериальной терапии применяли эндобронхиальное введение в S1+2 противотуберкулёзного препарата с последующим наложением внутриорганного электрофореза на зону S1+2; основная 2 группа – 27 больных, которым на фоне антимикобактериальной терапии применяли ингаляции с противотуберкулёзным пре¬паратом; группа сравнения – 25 больных, которые получали только антимикобактериальную терапию. Группы сопоставимы по тяжести процесса, возрасту и полу. Фибробронхоскопия трахеобронхиального дерева больным ХРТБ лёгких проводилась самостоятельно на клинической базе кафедры фтизиатрии и пульмонологии ЗГМУ в КУ «Запорожский областной противо¬туберкулёзный диспансер». Состояние слизистой оболочки бронхов изучали под наркозной анестезией фибробронхоскопом фирмы «Olympus» (Япония). Патологию бронхиального дерева описывали по классификации М. В. Шестериной, А. Н. Калюк (1975). Результаты исследования обработаны современными методами анализа на персональном компьютере с использованием статистического пакета лицензионной программы «Statistica® for Windows 6.0» (StatSoft Inc., № AXXR712 D833214FAN5). Objective – to study the effectiveness of the additional methods of endobronchial pathology treatment in patients with chemo-resistant tuberculosis (CRTB) of lungs, that aimed to treat a specific process in bronchi when destructions are localized in the apical segments (S1+2) of lungs. Materials and methods. In order to investigate effectiveness of the additional methods of endobronchial pathology treatment of bronchial mucosa 79 patients with CRTB of lungs were examined. They were divided into 3 groups: basic 1 group, which included 27 patients who were treated by using antimycobacterial drugs endobronchial introduction to S1+2 with further implementation of intraorganic electrophoresis in S1+2 zone in combination with systemic receiving of antimycobacterial drugs; the comparison basic 2 group 27 patients who were treated with systemic antimycobacterial therapy in combination with antituberculosis drugs inhalations; and the group included – 25 patients who received only systemic antimycobacterial therapy. Groups were compared by the severity of the process, age and gender. Tracheobronchial tree fiber-bronchoscopy in patients with CRTB of lungs was carried out on the basis of phthisiology and pulmonology department of ZSMU in communal institution “Zaporizhzhia regional antituberculosis dispensary”, by the author on their own. Character of bronchial mucosa was examined under anesthesia by fiber-bronchoscopes of company “Olympus” (Japan). Bronchial tree pathology was described according to N. V. Shesterynoy, A. N. Kaliuk (1975) classification. Results of the study were processed with modern methods of analysis on a personal computer with using the Statistical Package license software Statistica® for Windows 6.0 (StatSoft Inc., № AXXR712 D833214FAN5).
Эффективность эндобронхиальной терапии у больных химиорезистентным туберкулёзом с локализацией специфического процесса в верхушечных сегментах лёгкого
The effectiveness of endobronchial therapy in patients with chemo-resistant tuberculosis when specific process is localized in the lungs apical segments
Keywords: хіміорезистентний туберкульоз; бронхоскопія; хвороби бронхів; лікування; химиорезистентный туберкулёз; бронхоскопія; болезни бронхов; лечение; chemo-resistant tuberculosis; bronchoscopy; bronchial diseases; treatment