Епідеміологія раку товстого кишечника в умовах великого промислового міста - Шишкін, Максим Андрійович; Кабаченко, Валерія Олександрівна; Шишкин, М. А.; Кабаченко, В. А.; Shishkin, M. A.; Kabachenko, V. O. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Рак товстої кишки протягом останніх десяти років посідає друге-третє місця в структурі онкопатології. З метою аналізу особливостей захворюваності на рак товстого кишечника в умовах великого промислового міста проаналізували 1006 випадків раку товстого кишечника, котрі були виявлені у мешканців м. Запоріжжя в 2008–2012 рр. Встановили, що вік пацієнтів – від 19 до 82 років, середній вік при різних локалізаціях – 62,45±10,16–64,42±11,76 року. На рак товстого кишечника хворіють переважно після 50 років (89,06%), пік захворюваності спостерігається у віці від 61 до 70 років (36,38%). Майже половину онкозахворюваності товстого кишечника становить рак прямої кишки – 41,05%. Друге і третє місця посідають рак сигмоподібної (26,34%) та ободової кишки (16,50%), на четвертому – рак рекстосигмоїдного відділу товстого кишечника (11,63%). Це є свідченням, що, незважаючи на візуальні локалізації, краща діагностика ранніх стадій раку відзначається у старших вікових групах. У молодому віці в пацієнтів частіше діагностували III–IV стадії. Рак толстого кишечника в течение последних десяти лет занимает второе-третье места в структуре онкопатологии. С целью анализа особенностей заболеваемости раком толстого кишечника в условиях большого промышленного центра проанализированы 1006 случаев рака толстого кишечника, выявленных у жителей г. Запорожья в 2008–2012 гг. Установлено, что возраст пациентов был от 19 до 82 лет, средний возраст при различных локализациях – 62,45±10,16–64,42±11,76 лет. Раком толстого кишечника болеют в основном после 50 лет (89,06%), пик заболеваемости наблюдается в возрасте от 61 до 70 лет (36,38%). Почти половину онкозаболеваемости толстого кишечника составляет рак прямой кишки – 41,05%. Второе и третье места занимают рак сигмовидной (26,34%) и ободочной кишки (16,50%), на четвёртом – рак ректосигмоидного отдела толстого кишечника (11,63%). Это свидетельствует о том, что, несмотря на визуальные локализации, лучшая диагностика ранних стадий рака отмечена в старших возрастных группах. В молодом возрасте у пациентов чаще диагностировались III–IV стадии. Background. Colorectal cancer takes second-third place during ten last years in oncopathology structure. Last years constant increase of colorectal cancer morbidity is observed in Ukraine. Aim. To analyze the features of colorectal cancer morbidity in industrial big center Zaporizhzhya. Methods. 1006 cases of colorectal cancer, identified among residents of Zaporizhzhya city in 2008–2012 were analyzed. Results. Patients are sick with large intestine cancer mainly after 50 years (89.06%), the peak of morbidity is observed in age from 61 to 70 years (36.38%). The cancer of the caecum was represented by the least percent – 4.48%, the cancer of sigmoid bowel occupies the second place – 26.34% after the rectal cancer which makes up about half of intestine morbidity – 41.05%. On the third place – colon adenocarcinoma (16.50%), on the fourth – rectosigmoid cancer (11.63%). Colorectal cancer is diagnosed in II stage – 55.27%, in III stage – 15.61%, almost every fourth patient was with IV stage – 27.04%. In I stage cancer was diagnosed only in 7.92%, among them 1.21% – rectal cancer, 2.56% – rectosigmoid cancer, 4.15% – sigmoid cancer. Conclusion. Without regard to the visual forms of cancer, the best diagnostics of the early stages is marked in older age groups. In young age III–IV stages were diagnosed more frequently.
Эпидемиология рака толстого кишечника в условиях большого промышленного города
Epidemiology of the colorectal cancer in big industrial city
Keywords: кишечника новоутворення; товстий кишечник; епідеміологія; міського населення здоров’я; промисловість; кишечника новообразования; толстый кишечник; эпидемиология; городского населения здоровье; промышленность; Intestine Neoplasmas; Bowel Intestine; Epidemiology; Urban Population Health; Industry