Медико-соціальне обґрунтування оптимізованої моделі профілактики поширених хвороб порожнини рота населення працездатного віку : автореф. дис. … канд. мед. наук - Смірнова, Ірина Віталіївна; Smirnova, I. V. (Харківський національний медичний університет, 2016)
В дисертації проведено аналіз стану стоматологічного здоров’я населення працездатного віку, на підставі якого доведено, що вони залишаються вагомою медико-соціальною проблемою. Серед населення працездатного віку визначено провідні чинники ризику, що призводять до незадовільного стану гігієни порожнини рота та зростання інтенсивності карієсу. Показано, що низький рівень матеріально-технічного забезпечення та заробітної плати в закладах охорони здоров’я державного сектору, що надають стоматологічну допомогу, призводить до недостатнього рівня забезпечення лікарями-стоматологами, що відбивається на неефективності профілактичної роботи. Запропоновано функціональну модель профілактики поширених хвороб порожнин рота населення працездатного віку, стратегічною метою якої є покращення стану стоматологічного здоров’я населення працездатного віку через реалізацію розподілу функцій з питань превентивних заходів між сімейним лікарем та лікарем-стоматологом. Основні функції сімейного лікаря полягають у контролі та оцінці стану гігієни ротової порожнини, який впливає на рівень поширеності та інтенсивності карієсу; підвищенні рівня стоматологічної просвіти, гігієнічного виховання, мотивації здорового способу життя та своєчасного (регулярного) відвідування лікаря-стоматолога, особливо до постійного. Впровадження окремих елементів запропонованої моделі в діяльність медичних закладів довело її медичну, соціальну та економічну ефективність. The dissertation analyzes the state of dental health of the working age population, on the basis of which is proved significance of which it as a medical and social problem. Among the working-age population were identified major risk factors that lead to the increase of teeth and oral cavity diseases’ incidence. It is shown that low levels of material and technical provision and salary in the health care institutions of the public sector that provide dental care, lead to inadequate provision of the population with dentists and affects the effectiveness of the preventive work. A functional model of the oral cavity common diseases’ prevention of the working age population is proposed, which strategic direction is to improve the state of the dental status of the working age population by involving health workers of the primary health care for the evaluation and control of the oral hygiene level, poor level of which increases the intensity of caries. The implementation of certain elements of the proposed model in the activities of medical institutions has proved its medical, social and economic effectiveness.
Medical and social justification for optimized models of oral cavity diseases’ prevention among working age population
Keywords: стоматологічний статус; чинники ризику; гігієна порожнини рота; профілактика; населення працездатного віку; dental status; risk factors; oral hygiene; prevention; working age population