Підвищення кваліфікації фармацевта в умовах воєнного стану - Малюгіна, Олена Олександрівна; Смойловська, Галина Павлівна (My University, 2024)
Робота присвячена аналізу особливостей підвищення кваліфікації фармацевтів в умовах воєнного стану в Україні. Дослідження підкреслює важливість безперервного професійного розвитку для підтримання компетентності фармацевтичних працівників, незважаючи на виклики, спричинені війною, зокрема руйнування інфраструктури закладів вищої освіти та погіршення психоемоційного стану учасників освітнього процесу. На основі анкетування слухачів курсів тематичного удосконалення та спеціалізації у 2022–2023 роках автори виявили низьку активність учасників на початку війни, яка з часом зростала разом із їхньою емоційною стійкістю. У статті розглядаються переваги слухачів щодо форм навчання (онлайн-лекції, асинхронний доступ до матеріалів) та комунікації (месенджери, електронна пошта). Окремо наголошується на технічних проблемах, пов’язаних із воєнними умовами (відключення електроенергії, поганий зв’язок), та запропоновано рішення, такі як надання відеозаписів лекцій і матеріалів для завантаження. Результати дослідження підкреслюють необхідність адаптації освітніх процесів до потреб фармацевтів у кризових умовах для забезпечення якості професійної підготовки.
Keywords: фармацевт; воєнний стан; післядипломна освіта; підвищення кваліфікації; безперервний професійний розвиток; фармацевтична освіта; споживча поведінка; онлайн-навчання; комунікація в освіті