Чинники ризику виникнення стоматологічних захворювань у населення працездатного віку великого промислового міста - Клименко, Вікторія Іванівна; Смірнова, Ірина Віталіївна; Клименко, В. И.; Смирнова, И. В.; Klimenko, V. I.; Smirnova, I. V. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
За рівнем захворювань зубів і ротової порожнини серед населення Україна випереджає країни Євросоюзу. З метою визначення причин, що призводять до виникнення стоматологічних захворювань серед населення працездатного віку великого промислового міста, провели анкетування та оцінювання стоматологічного статусу 369 осіб віком від 35 до 44 років, розраховуючи відношення шансів. Найвпливовішими чинниками, що призводять до підвищення індексу Гріна – Вермільона, є особиста гігієна порожнини рота, спосіб життя, соціально-економічні та медико-організаційні причини. На підвищення інтенсивності карієсу (індекс КПВ) найбільший вплив має причина звернення за медичною допомогою до лікаря-стоматолога: гострий біль чи планове відвідування, а також доступність стоматологічної допомоги. Це свідчить про недосконалість організації стоматологічної допомоги цій категорії населення. По уровню заболеваний зубов и полости рта среди населения Украина опережает страны Евросоюза. С целью определения факторов, приводящих к возникновению стоматологических заболеваний среди населения трудоспособного возраста крупного промышленного города, проведено анкетирование и оценка стоматологического статуса у 369 человек в возрасте от 35 до 44 лет с расчетом отношения шансов. Наиболее влиятельные факторы, приводящие к росту индекса Грина – Вермиллиона: личная гигиена полости рта, образ жизни, социально-экономические и медико-организационные причины. На рост интенсивности кариеса (индекс КПУ) наибольшее влияние имеет причина обращения за медицинской помощью к врачу-стоматологу: острая боль или плановое посещение, а также доступность стоматологической помощи. Это свидетельствует о несовершенстве организации стоматологической помощи данной категории населения. Level of diseases of the teeth and oral cavity in the population of Ukraine is higher than in the EU countries. Aim. In order to determine the factors that lead to the rise of the dental diseases in working age population of a large industrial city we conducted a survey and evaluation of dental status with the odds ratio calculation of 369 persons aged 35-44 years. Methods and results. The most infl uent factors leading to the increase of Green- Vermillion index are: personal oral hygiene, lifestyle; socialeconomic and medical and organizational factors. Conclusion. The greatest infl uence on the increase of caries intensity (DMF index) causes need in emergency dentist help: acute pain and unscheduled visit. This shows the inadequacy of dental care organization.
Факторы риска возникновения стоматологических заболеваний у населения трудоспособного возраста крупного промышленного города
Risk factors of dental disease in working age population of a large industrial city
Keywords: чинники ризику; стоматологічні захворювання; працездатний вік; факторы риска; стоматологические заболевания; трудоспособный возраст; Risk Factors; Somatognathic Diseases; Age Groups