Ураження серця у хворих на хронічний обструктивний бронхіт (поширеність, діагностика, якість життя, лікування) - Кривенко, Віталій Іванович; Krivenko, V.I. (My University, 2002)
На підставі узагальнення результатів комплексного обстеження 756-ти хворих на хронічний обструктивний бронхіт (ХОБ), 175-ти пацієнтів з поєднаним перебігом ХОБ та ішемічної хвороби серця (ІХС), а також даних аналізу 6 382-х протоколів аутопсії визначено поширеність патології серця у випадку ХОБ, сформульовано концепцію патогенезу та визначено критерії діагностики патогенетичних варіантів ушкодження міокарда у разі ХОБ, з'ясовано їх вплив на якість життя хворих, розроблено патогенетичні напрямки терапії гемодинамічних розладів. Установлено, що варіанти патологічного ремоделювання серцевих структур не завжди залежать від величини легеневої гіпертензії, а підвищення систолічного тиску в легеневій артерії до 50 - 55 мм рт. ст. сприяє покращанню газообміну в легенях. Обгрунтовано причини формування синдрому "маленького серця", ексудативного перикардиту. Дефіновано основні чинники та механізми патологічного ремоделювання лівих відділів серця. Визначено особливості ураження коронарних судин та патогенез синдрому гіпо- та гіперфункції міокарда правого шлуночка за поєднаного перебігу ХОБ та ІХС. Встановлено вплив інфекційних збудників запального процесу в бронхах на електричну стабільність міокарда. Досліджено патогенез ушкодження міокарда в хворих з поєднаним перебігом ХОБ та артеріальної гіпертензії. Розроблено критерії застосування лозартану, ізосорбіду динітрату, амплодипіну для корекції серцево-судинних розладів у разі ХОБ.
Defeat of a myocardium for the patients with chronic obstructive bronchitis (abundance, diagnostics, quality of life, treatment)
Keywords: хронічний обструктивний бронхіт; вторинна легенева гіпертензія; метаболічна кардіоміопатія; поєднаний перебіг ХОБ та ІХС; поєднаний перебіг ХОБ та системної артеріальної гіпертензії; ремоделювання серця; якість життя; нітрати; амлодипін; лозартан калію; chronic obstructive bronchitis; secondary hypertension; metabolic cardiomyopatia; chronic obstructive bronchitis combined with essential hypertension; chronic obstructive bronchitis combined with coronary artery disease; hart remodeling; quality of life; nitrates; amlodipine; losartanum kalium