Функціональний стан міокарда та особливості ремоделювання лівого шлуночка при хронічній серцевій недостатності з цукровим діабетом 2 типу на тлі надлишкової маси тіла та ожиріння залежно від гендерного фактору - Бідзіля, Петро Петрович (My University, 2016)
Досліджено функціональний стан та ремоделювання міокарда при хронічній серцевій недостатності, цукровому діабеті 2 типу з надлишковою масою тіла та ожиріння залежно від статі. Спостерігається тенденція до зниження скоротливості міокарда, поширення легеневої гіпертензії, превалювання поєднання систолічної та діастолічної дисфункції у чоловіків. Ремоделювання міокарда представлено концентричною гіпертрофією, яка частіше реєструється у жінок.
Keywords: внутрішня медицина; серцева недостатність; цукровий діабет; ожиріння; стать; функціональний стан; ремоделювання міокарда