Особливості будови надниркових залоз щурів у ранньому післянатальному періоді життя у нормі та після внутрішньоплідного введення антигенів (анатомо-експериментальне дослідження) - Вовченко, Михайло Борисович; Vovchenko, M. B. (My University, 2002)
Встановлено, що після внутрішньоплідної дії антигенів на 18-ту добу антенатального періоду в новонароджених щурів відбувається прискорення інволюції фетальної кори надниркових залоз і більш швидке формування сітчастої зони. У синтезі та накопиченні вуглеводовміщуючих біополімерів виявлено послідовну зміну пепсинолабільних і діастазорезистентних сполук. У надниркових залозах новонароджених в усіх зонах встановлено наявність лімфоцитів і їх скупчення. Визначено, що динаміка зниження вмісту лімфоцитів та зруйованих адренокортикоцитів у надниркових залозах щурів корелює зі зменшенням фетальної кори. Для виявлення клітин, що руйнуються в фетальній корі, запропоновано використання лектин гороху (PSA), який є маркером для цієї популяції клітин.
Особенности строения надпочечников крыс в раннем постнатальном периоде жизни в норме и после внутриплодного введения антигенов (анатомо-экспериментальное исследование)
Peculiar features of the suprarenal gland structure in early postnatal period in normal and after intrafoetal antigen injection (anatomic-experimental investigation)
Keywords: надниркова залоза; лімфоцити; гігантські клітини; внутрішньоплідне введення антигенів; надпочечник; лимфоциты; гигантские клетки; внутриплодное введение антигенов; suprarenal gland; lymphocytes; gigantic cells; intrafoetal antigen injection