Особливості макроскопічних змін суглобового хряща після експериментального моделювання остеопорозу у щурів - Мєшкова, Олена Віталіївна; Здовбіцька, Юлія Василівна (My University, 2021)
Остеопороз – це прогресуюче захворювання скелету метаболічного характеру, при якому відмічається системна втрата кісткової маси с порушенням її будови, яка веде за собою зниження фізичної міцності кісток та виникнення ризику розвитку переломів навидь в умовах незначної травматизації. Все це знижує якість життя, приводе до ранньої інвалідизації. Остеоартрит є найбільш поширеним хронічним захворюванням суглобів, що викликає пошкодження хрящів і оточуючих їх тканин. Остеоартрит і остеопороз - це два захворювання опорно-рухового апарату, пов'язані з ураженням суглобових структур. Іноді вони обидва виникають поруч та потенціюють перебіг кожного.