Современные аспекты метаболизма железа и его регуляции - Филимонов, В. И.; Тихоновская, М. А.; Бессараб, Г. И.; Сухомлинова, И. Е.; Пиртя, Г. В.; Бурега, И. Ю.; Тихоновский, А. В.; Філімонов, Володимир Іванович; Тихоновська, Марина Анатоліївна; Бессараб, Георгій Ігнатович; Сухомлінова, Ірина Євгенівна; Піртя, Галина Віталіївна; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Описано білки, що беруть участь в абсорбції та регулюванні гомеостазу заліза. Розуміння метаболізму заліза, його ролі в розвитку патологічних змін дає можливість визначити маркери ризику розвитку патології та розробити методи запобігання як розвитку дефіциту, так і накопичення заліза в організмі, а також удосконалити методи ранньої діагностики і терапії. Описаны белки, участвующие в абсорбции и регуляции гомеостаза железа. Понимание метаболизма железа, его регуляции и роли в развитии патологических изменений дает возможность определить маркеры риска развития патологии и разработать методы предупреждения как дефицита, так накопления железа в организме, а также усовершенствовать методы ранней диагностики и терапии. This review focuses on the iron regulatory proteins and regulatory mechanisms iron absorption and iron homeostasis. The understanding of an iron metabolism, its role in development of pathological changes give the chance to define risk of development markers of a pathology and to develop methods to prevent the iron-restrictive anemias and accumulation of iron in an organism, to improve methods of early diagnostics and therapy.
Keywords: залізо; гомеостаз заліза; абсорбція; гепсидин; железо; гомеостаз железа; абсорбция; гепсидин; iron; iron homeostasis; iron absorption; hepcidin