Evaluation of risk factors and modern possibilities for prediction of preterm labour - Shevchenko, A. O.; Krut, Yu. Ya.; Шевченко, Анна Олександрівна; Круть, Юрій Якович; Шевченко, А. А.; Круть, Ю. Я. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
The aim is based on the comprehensive examination of pregnant women to determine the risk factors for preterm labor and develop criteria for its prediction. Materials and methods. In a prospective opened study took part 63 patients at 22–34 weeks of gestation. The study was carried out on the basis of PI “Regional Perinatal Center” ZRC, which is the clinical base of the Department of Obstetrics and Gynecology, ZSMU. The average age of pregnant women was 27.1 ± 0.8 (M ± SD) years. Pregnant women were divided into two groups, depending on the gestation period course. Thus, group I included 44 pregnant women who had TPL (threatened preterm labor), and group II – 19 patients with normal course of pregnancy. In the first day, body mass index was determined and laboratory examinations (progesterone, insulin and cortisol level) were performed. Results. According to the ROC analysis, we obtained the following distribution points: the age of pregnant women over 35 years (sensitivity 33.3 %, specificity 96.1 %), the area under the ROC curve of 0.542 (95 % CI 0.411–0.668, P = 0.6953); body mass index (BMI) ≤22.95 kg/m² (sensitivity 66.7 %, specificity 84.3 %), the area under the ROC curve 0.694 (95 % CI 0.566–0.804, P = 0.01); insulin >31.36 μMe/ml (sensitivity 41.7 %, specificity 90.2 %), the area under the ROC curve 0.505 (95 % CI 0.376–0.633, P = 0.96); cortisol ≤609.7 ng/ml (75 % sensitivity, 55 % specificity), the area under the ROC curve of 0.694 (95 % CI 0.518–0.765, P = 0.07); progesterone <247.8 ng/ml (sensitivity 41.7 %, specificity 88.2 %), the area under the ROC curve 0.579 (95 % CI 0.448–0.703, P = 0.4). Conclusions. The results of the conducted research indicate that multivariate logistic regression analysis allows determining the risk factors of preterm labor. Among the established prognostic markers for spontaneous preterm birth, the most comprehensive information is the complex assessment of age, BMI and hormonal profile. The findings suggest that dependent risk factors for preterm birth include: the level of progesterone lower than 139.5 ng/ml, cortisol less than 577.9 ng/ml, BMI less than 24 kg/m2 and maternal age of over 25 years. Independent factors should include the maternal age of over 35 years, the level of insulin above 31.36 ng/ml and progesterone less than 247.8 ng/ml. Considering the study results, high specificity and sensitivity of the proposed multivariate models, it would be appropriate to include measurements of progesterone, insulin and cortisol levels in the standard examination complex for pregnant women from 22 to 34 weeks of gestation. It will enable the identification of a risk group for preterm labor and implementation of timely prevention. Мета роботи – на підставі комплексного обстеження вагітних встановити фактори ризику передчасних пологів і розробити критерії їх прогнозування. Матеріали та методи. У проспективному відкритому дослідженні взяли участь 63 пацієнтки в терміні вагітності 22–34 тижні. Дослідження виконали на базі КЗ «Обласний перинатальний центр» ЗОР, що є клінічною базою кафедри акушерства та гінекології ЗДМУ. Середній вік вагітних – 27,1 ± 0,8 (M ± SD) року. Вагітних поділили на дві групи залежно від перебігу гестаційного періоду. У І групу увійшли 44 вагітні, які мали загрозу передчасних пологів, а в ІІ – 19 пацієнток із нормаль¬ним перебігом вагітності. Протягом першої доби всім жінкам встановили індекс маси тіла (ІМТ) і здійснили лабораторне обстеження (визначення прогестерону, інсуліну та кортизолу). Результати. У результаті ROC-аналізу отримали такі точки розподілу: вік вагітних понад 35 років (чутливість – 33,3 %, специфічність – 96,1 %), площа під кривою – 0,542 (95 % ДІ 0,411–0,668; р = 0,6593); індекс маси тіла (ІМТ) ≤22,95 кг/м² (чутливість – 66,7 %, специфічність – 84,3 %), площа під кривою – 0,694 (95 % ДІ 0,566–0,804; р = 0,01); інсулін >31,36 мкМЕ/мл (чутливість – 41,7 %, специфічність – 90,2 %), площа під кривою – 0,505 (95 % ДІ 0,376–0,633; р = 0,96); кортизол ≤609,7 нг/мл (чутливість – 75 %, специфічність – 55 %), площа під кривою – 0,649 (95 % ДІ 0,518–0,765; р = 0,07); прогестерон <247,8 нг/мл (чутливість – 41,7 %, специфічність – 88,2 %), площа під кривою – 0,579 (95 % ДІ 0,448–0,703; р = 0,4). Висновки. Результати дослідження свідчать, що багатофакторний логістичний регресійний аналіз дає можливість визначити фактори ризику передчасних пологів. Серед встановлених прогностичних маркерів щодо спонтанного розвитку передчасних пологів найбільш інформативним є комплексне оцінювання віку, ІМТ і гормонального профілю. Встановлені дані свідчать, що залежними факторами ризику передчасних пологів є рівень прогестерону менше ніж 139,5 нг/мл, кортизолу менше ніж 577,9 нг/мл, ІМТ менше за 24 кг/м2 і вік вагітної понад 25 років. Незалежні фактори: вік вагітних понад 35 років, рівень інсуліну понад 31,36 мкМЕ/мл, рівень прогестерону менше ніж 247,8 нг/мл. Враховуючи результати дослідження, високу специфічність і чутливість запропонованих мультиваріантних моделей, вагітним у терміні 22–34 тижні доцільно в комплекс стандартного обстеження включати визначення рівня прогестерону, інсуліну, кортизолу, що дає змогу виявити групу ризику щодо розвитку передчасних пологів та своєчасно вжити профілактичних заходів. Цель работы – на основании комплексного обследования беременных определить факторы риска преждевременных родов и разработать критерии их прогнозирования. Материалы и методы. В проспективном открытом исследовании приняли участие 63 пациентки в сроке беременности 22–34 недели. Исследование выполнено на базе КУ «Областной перинатальный центр» ЗОС, который является клинической базой кафедры акушерства и гинекологии ЗГМУ. Средний возраст беременных составил 27,1 ± 0,8 (M ± SD) года. Беременных поделили на две группы в зависимости от течения гестационного периода. В I группу вошли 44 беременные с угрозой преждевременных родов, а во II – 19 пациенток с нормальным течением беременности. В первые сутки у всех женщин определили индекс массы тела (ИМТ) и выполнили лабораторное обследование (определение прогестерона, инсулина и кортизола). Результаты. В результате ROC-анализа получены такие точки распределения: возраст беременных старше 35 лет (чувствительность – 33,3 %, специфичность – 96,1 %), площадь под ROC кривой – 0,542 (95 % ДИ 0,411–0,668; р = 0,6593); индекс массы тела (ИМТ) ≤22,95 кг/м² (чувствительность – 66,7 %, специфичность – 84,3 %), площадь под ROC кривой – 0,694 (95 % ДИ 0,566–0,804; р = 0,01); инсулин >31,36 мкМЕ/мл (чувствительность – 41,7 %, специфичность – 90,2 %), площадь под ROC кривой – 0,505 (95 % ДИ 0,376–0,633; р = 0,96); кортизол ≤609,7 нг/мл (чувствительность – 75 %, специфичность – 55 %), площадь под ROC кривой – 0,649 (95 % ДИ 0,518–0,765; р = 0,07); прогестерон <247,8 нг/мл (чувствительность – 41,7 %, специфичность – 88,2 %), площадь под ROC кривой – 0,579 (95 % ДИ 0,448–0,703; р = 0,4). Выводы. Результаты свидетельствуют, что многофакторный логистический регрессионный анализ позволяет определить факторы риска преждевременных родов. Среди установленных прогностических маркеров спонтанного развития преждевременных родов наиболее информативной является комплексная оценка возраста, ИМТ и гормонального профиля. Установленные данные показали, что к зависимым факторам риска преждевременных родов относятся уровень прогестерона меньше 139,5 нг/мл, кортизола меньше 577,9 нг/мл, ИМТ меньше 24 кг/м2 и возраст беременной более 25 лет. К независимым факторам следует отнести возраст беременных старше 35 лет, уровень инсулина более 31,36 мкМЕ/мл и уровень прогестерона меньше 247,8 нг/мл. Учитывая результаты исследования, высокую специфичность и чувствительность предложенных мультивариантных моделей, беременным в сроке 22–34 недели целесообразно в комплекс стандартного обследования включать определение уровня прогестерона, инсулина и кортизола, что позволит установить группу риска по развитию преждевременных родов и своевременно провести профилактические мероприятия.
Оцінювання факторів ризику та сучасні можливості прогнозування передчасних пологів
Оценка факторов риска и современные возможности прогнозирования преждевременных родов
Keywords: preterm birth; progesterone; insulin; cortisol; prognosis; передчасні пологи; прогестерон; інсулін; кортизол; прогнозування; преждевременные роды; прогестерон; инсулин; кортизол; прогнозирование