Успадкування поліморфних генотипів гена рецептора ангютензину II 1-го типу та фактори ризику розвитку гіпертонічної хвороби у жінок, які проживають у Вінницькій області - Сакович, О. О.; Жебель, В. М.; Гуменюк, А. Ф. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Вивчено особливості структурної організації гена рецептора ангіотензину ІІ 1-го типу та взаємопов’язані з ними фактори ризику розвитку гіпертонічної хвороби у жінок післяменопаузального віку (n=100), хворих на гіпертонічну хворобу ІІ та ІІІ стадій. У дослідження включено осіб, які мешкають у Вінницькій області. Генотипування гена рецептора ангіотензину ІІ 1-го типу проводили за допомогою полімеразної ланцюгової реакції. Успадкування генотипів АС, СС зазначеного гена у жінок післяменопаузального віку з гіпертонічною хворобою асоціюється з наявністю обтяженої спадковості за гіпертонічною хворобою, а АА – з більшою величиною індексу маси тіла. Изучены особенности структурной организации гена рецептора ангиотензина II 1-го типа и взаимосвязанные с ними факторы риска развития гипертонической болезни у женщин послеменопаузального возраста (n = 100), больных гипертонической болезнью II и III стадий. В исследование включены лица, проживающие в Винницкой области. Генотипирование гена рецептора ангиотензина II 1-го типа проводили с помощью полимеразной цепной реакции. Наследование генотипов АС, СС указанного гена у женщин послеменопаузального возраста с гипертонической болезнью ассоциируется с наличием отягощенной наследственности по гипертонической болезни, а АА – с большей величиной индекса массы тела. The paper studied the structural organization of the gene of angiotensin II receptor 1 type and are interconnected with their risk factors for hypertension in post-menopousal′s age women (n = 100), patients with hypertension stage II and III who live in Vinnitsa region. Genotyping of the angiotensin II receptor gene 1-type was performed by polymerase chain reaction. Inheritance genotypes AC, CC specified gene in women with post-menopousal′s age with essentional hypertension presence is associated with hereditary burdened by the presence of hypertension . Inheritance of the genotype AA is associated with higher body mass index in women with postmenopousal′s age with essentional hypertension.
Keywords: поліморфізм гена ангіотензину ІІ; гіпертонічна хвороба; фактори ризику; полиморфизм гена ангиотензина II; гипертоническая болезнь; факторы риска; angiotensin’s II gene polymorphism; hypertension; risk factors