Морфометрична характеристика вінцевих артерій серця щурів в постнатальному періоді в нормі та після внутрішньоутробного введення глюкокортикоїдів - Григор'єва, Олена Анатоліївна; Чернявський, Артур Валерійович; Григорьева, Е. А.; Чернявский, А. В.; Hryhorieva, O. A.; Cherniavskyi, A. V. (Українська медична стоматологічна академія, 2019)
Резюме. Введення дексаметазону у внутрішньоутробному періоді призводить до порушення формування сполучної тканини в серці, наслідком чого може стати розвиток недиференційованої дисплазії сполучної тканини, яка у майбутньому підвищує вірогідність розвитку патологічних станів серця. Метою дослідження було дати морфометричну характеристику вінцевих артерій серця щурів в постнатальному періоді в нормі та після внутрішньоутробного введення дексаметазону. В роботі використані морфометричні та статистичні методи. Було встановлено, що після внутрішньоутробного введення дексаметазону у щурів спостерігається достовірне зменшення товщини комплексу інтима-медіа стінки вінцевих артерій на всіх термінах, за винятком 9-ої доби після народження, у порівнянні із контрольними тваринами, а найбільший приріст товщини судин відбувався на тиждень раніше, ніж в контрольній групі. Описані зміни можуть свідчити про передчасне дозрівання судин та стати підґрунтям для розвитку судинної дисфункції у майбутньому. Резюме. Введение дексаметазона во внутриутробном периоде приводит к нарушению формирования соединительной ткани в сердце, следствием чего может стать развитие недифференцированной дисплазии соединительной ткани, которая в будущем повышает вероятность развития патологических состояний сердца. Целью исследования было дать морфометрическую характеристику венечных артерий сердца крыс в постнатальном периоде в норме и после внутриутробного введения дексаметазона. В работе использованы морфометрические и статистические методы. Было установлено, что после внутриутробного введения дексаметазона у крыс наблюдается достоверное уменьшение толщины комплекса интима-медиа стенки коронарных артерий на всех сроках, за исключением девятых суток после рождения, по сравнению с контрольными животными, а наибольший прирост толщины сосудов происходил на неделю раньше, чем в контрольной группе. Описанные изменения могут свидетельствовать о преждевременном созревании сосудов и стать основой для развития сосудистой дисфункции в будущем. Abstract. Any disturbance of the formation or organization of connective tissue such as undifferentiated connective tissue disease (UCTD) can cause various pathological conditions of the heart. The synthesized glucocorticosteroid dexamethasone is routinely administered to pregnant women in the third trimester with high risk of preterm delivery or to improve the surfactant system maturation in the fetus. The safety of using synthetic glucocorticoids in pregnant women is the subject of active discussions due to possibilities of dexamethasone to accelerate maturation of cardiomyocytes and leading to disorganisation of the connective tissue fibers. Yet, changes in rat`s heart coronary arteries caused by intrauterine administration of dexamethasone are still not studied. Objective. The purpose of this research is to make morphometric characteristic of rat’s heart coronary arteries in the postnatal period in normal conditions and after intrauterine administration of glucocorticoids.
Морфометрическая характеристика венечных артерий сердца крыс в постнатальном периоде в норме и после внутриутробного введения глюкокортикоидов
Morphometric characteristics of rat’s heart coronary arteries in the postnatal period in normal conditions and after prenatal administration of glucocorticoids
Keywords: морфологія; вінцеві артерії; серце; внутрішньоутробне введення; глюкокортикоїд; морфология; венечные артерии; сердце; внутриутробное введение; глюкокортикоид; morphology; coronary arteries; heart; intrauterine administration; glucocorticoid