Комплексная дифференцированная терапия больных рецидивами розацеа с учётом изменений показателей вариабельности сердечного ритма и изменений психологического статуса - Василенко, А. В.; Vasilenko, A. V. (Запорожский государственный медицинский университет, 2015)
Актуальным вопросом является изучение рецидивов розацеа. С целью разработки современного метода лечения, прогнозирования и профилактики развития рецидивов розацеа обследовано 50 больных. Изучен комплекс клинических данных, состояние вегетативной нервной системы (ВНС) и изменения психологического статуса. Вегетативную дисфункцию определяли методом компьютерной электрокардиографии. Психометрическую оценку проводили, используя оценочные шкалы и опросники. Эффективность разработанного метода лечения оценивалась по динамике клинических проявлений и показателей исследований. Установлено, что дисбаланс ВНС и психоэмоциональные нарушения более выражены у больных рецидивами розацеа. Разработанная терапия приводит к более быстрому регрессу проявлений и стойкому позитивному результату. Это свидетельствует о том, что ранняя диагностика исследуемых изменений позволяет прогнозировать течение болезни и повысить эффективность лечения рецидивов розацеа. Актуальним питанням є детальне вивчення рецидивів розацеа. З метою розроблення сучасного методу лікування, прогнозування та запобігання розвитку рецидивів розацеа обстежили 50 хворих. Вивчено комплекс клінічних даних, стан вегетативної нервової системи (ВНС) і зміни психологічного статусу. Вегетативну дисфункцію визначали методом комп’ютерної електрокардіографії. Психометричне оцінювання здійснили, використовуючи оцінювальні шкали й опитувальники. Ефективність методу лікування, що розробили, оцінювали за динамікою клінічних проявів і показників досліджень. Встановили, що дисбаланс ВНС і психоемоційні порушення більш виражені у хворих на рецидиви розацеа. Розроблена терапія призводить до швидкого регресу проявів і стійкого позитивного результату. Це є свідченням, що рання діагностика змін у ВНС дає можливість прогнозувати перебіг хвороби та підвищити ефективність лікування рецидивів розацеа. Aims. To develop modern methods of complex differential treatment, prognosis and prevention of development of relapses of rosacea. Methods and results. We examined 50 patients with this dermatosis. Complex clinical data, state of the autonomic nervous system (ANS) and changes in the psychological status were studied. Autonomic dysfunction was determined by the method of computer electrocardiography. Psychometric evaluation was conducted by the evaluation scales and questionnaires. The effectiveness of the developed method of treatment was evaluated by clinical manifestations and indicators research. It was found that the imbalance of the ANS and emotional disorders are more prominent in patients with relapses of rosacea. Proposed therapy plan leads to the more rapid regression of symptoms and persistent positive result. Conclusions. Еarly diagnosis of changes in the ANS allows to predict the course of disease and to increase the effectiveness of treatment of relapses of rosacea.
Комплексна диференційована терапія хворих рецидивами розацеа з урахуванням змін показників варіабельності серцевого ритму та змін психологічного статусу
Integrated differentiated therapy of patients with relapses of rosacea taking into account heart rate variability indices and psychological status changes
Keywords: розацеа; рецидивы; патогенез; лечение; нервная система; розацеа; рецидиви; патогенез; лікування; нервова система; Rosacea; Relapses; Pathogenesis; Treatment; Nervous System