Psoriasis associated with pruritus: variability of clinical manifestations spectrum, correlation analysis of psychopathological symptoms and their impact on quality of life - Makurina, H. I.; Horodokina, L. O.; Ryzhov, O. A.; Макуріна, Галина Іванівна; Городокіна, Лілія Олексіївна; Рижов, Олексій Анатолійович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
The aim of the study is to determine the clinical and anamnestic characteristics of pruritus in psoriasis, as well as to analyse the spectrum of psychopathological symptoms and their impact on the quality of life in this cohort of individuals. Materials and methods. The main group included patients with psoriasis accompanied by pruritus of varying intensity (n = 15) and patients with dermatosis without active pruritus (n = 15). The severity of skin lesions, intensity of itching, psychopathological aspects, and their impact on quality of life were assessed using questionnaires and psychodiagnostic methods. Мета роботи – визначити клініко-анамнестичні характеристики свербежу при псоріазі, а також проаналізувати спектр психопатологічних симптомів та їхній вплив на якість життя у цих пацієнтів. Матеріали і методи. До основної групи увійшли пацієнти з псоріазом, що супроводжувався свербежем різної інтенсивності (n = 15), та пацієнти з дерматозом без активного свербежу (n = 15). Оцінювання тяжкості уражень шкіри, інтенсивність свербежу, психопатологічні аспекти та їхній вплив на якість життя оцінювали за допомогою анкетування та шляхом застосування клініко-психодіагностичних методик.
Псоріаз, асоційований зі свербежем: варіабельність спектра клінічних проявів, кореляційний аналіз взаємозв’язків психопатологічних симптомів та їхній вплив на якість життя
Keywords: psoriasis; pruritus; quality of life; psychopathological features; псоріаз; свербіж; якість життя; психопатологічні особливості