Особливості вегетативних порушень та ішемічних змін міокарда у хворих на стабільну стенокардію, асоційовану з неалкогольною жировою хворобою печінки - Міняйленко, Любов Євгеніївна (Харьков: Технологический Центр, 2016)
Мета роботи полягала у встановленні особливостей вегетативних порушень та ішемічних змін міокар¬да у хворих на стабільну стенокардію, асоційовану з неалкогольною жировою хворобою печінки. У даної категорії хворих виявлений дисбаланс вегетативної нервової системи з переважанням активності сим¬патичної ланки на тлі пригнічення парасимпатичних впливів, більш виражені ішемічні зміни міокарда та збільшення частоти реєстрації шлуночкової екстрасистолії. Aim of the work was in the establishing of the features of autonomic disorders and ischemic changes of myocardi¬um in patients with stable angina pectoris, associated with non-alcoholic fatty liver disease. Methods of research: the open prospective cohort study in parallel groups included 54 patients with IHD, among which were 30 patients with non-alcoholic fatty disease of the liver. All patients underwent the general clinical anthropometric examination, daily monitoring of ECG by Holter with determination of myocardium ischemia man-ifestations, study of the heart rhythm variability using the portable system Cardiosense K. (city Kharkov).
Keywords: ішемічна хвороба серця; неалкогольна жирова хвороба печінки; вегетативний дисбаланс; варіабельність серцевого ритму; ischemic heart disease; non-alcoholic fatty liver disease; autonomic imbalance; heart rhythm variability