Фармакологічний потенціал 1-алкілпохідних 4-((4-нітробензіліден)аміно)-1,2,4-триазолу - Гоцуля, Андрій Сергійович; Британова, Тетяна Сергіївна; Федотов, Сергій Олегович; Убогов, С. Г.; Підлісний, О. В.; Ярошенко, І. В.; Hotsulia, А. S.; Brytanova, T. S.; Fedotov, S. O.; Ubogov, S. G.; Pidlisnyi, O. V.; Yaroshenko, I. V. (My University, 2024)
Метою наукової роботи було поетапне здійснення in silico дослідженнь для встановлення загальних 1‐алкілпохідні 4‐((4‐нітробензіліден)аміно)‐1,2,4‐триазолу, з наступним виявленням їх актуального фармакологічного потенціалу та обґрунтуванням доцільності синтезу цих сполук на практиці. Матеріали і методи. Фармакологічний потенціал цього ряду сполук визначався з використанням загальновідомих методів in silico досліджень. Для попередньої оцінки безпеки та можливих токсичних властивостей одержаних сполук застосовувалось програмне забезпечення T.E.S.T. Визначення ряду фізико‐ хімічних параметрів, які мають безпосередній вплив на фармакокінетику, здійснювалось за допомогою інтернет‐платформи SwissADME. Перспективність створення біологічно активної субстанції з протигрибковою активністю на основі досліджуваних сполук попередньо оцінювалась за допомогою молекулярного докінгу. Результати. Сформовані in silico показники критеріїв гострої токсичності за допомогою програми T.E.S.T. демонструють факт приналежності одержаних сполук до 4 класу токсичності, що дозволяє визначати попередньо їх як малотоксичні. Натомість проявлення мутагенних властивостей серед досліджених за даним напрямком in silico речовин є досить вірогідним, на що необхідно звернути увагу та у разі необхідно провести додаткові дослідження. Результати SwissADME аналізу демонструють досить сприятливий профіль фармакологічних показників як фармакокінетичного так і фармакодинамічного характеру. За результатами досліджень методом молекулярного докінгу встановлено три структури з досить високою вірогідністю проявлення протигрибкової активності. Висновки. 1‐Алкілпохідні 4‐((4‐нітробензіліден)аміно)‐1,2,4‐триазолу є обґрунтовано перспективним джерелом створення біологічно активної субстанції з протигрибковими властивостями. Purpose of the research work was to carry out step‐by‐step in silico studies to identify general 1‐alkyl derivatives of 4‐((4‐nitrobenzylidene)amino)‐1,2,4‐triazole, followed by the identification of their actual pharmacological potential and justification of the feasibility of synthesizing these compounds in practice. Materials and methods. The pharmacological potential of this series of compounds has been determined using well‐known in silico methods. T.E.S.T. software has been used for preliminary assessment of safety and possible toxic properties of the obtained compounds. A number of physicochemical parameters that have a direct impact on pharmacokinetics have been determined using the SwissADME Internet platform. The prospects of creating a biologically active substance with antifungal activity based on the studied compounds have been previously evaluated using molecular docking. Results. The “in silico” indicators of acute toxicity criteria generated by the T.E.S.T. program demonstrate that the obtained compounds belong to the 4th class of toxicity, which allows them to be preliminarily defined as low‐toxic. At the same time, the manifestation of mutagenic properties among the substances studied in this area in silico is quite likely, which should be taken into account and, if necessary, additional studies should be conducted. The results of the SwissADME analysis demonstrate a rather favorable profile of pharmacological parameters, both pharmacokinetic and pharmacodynamic. Based on the results of molecular docking studies, three structures with a fairly high probability of antifungal activity were identified. Conclusions. 1‐Alkyl derivatives of 4‐((4‐nitrobenzylidene)amino)‐1,2,4‐triazole are a reasonably promising source of a biologically active substance with antifungal properties.
The pharmacological potential of 1-alkyl derivatives of 4-((4-nitrobenzylidene)amino)-1,2,4-triazole
Keywords: 4‐аміно‐1,2,4‐триазол; похідні; властивості; in silico дослідження; біологічний потенціал; 4‐amino‐1,2,4‐triazole; derivatives; properties; in silico studies; biological potential