Вплив 4-бензиліденаміно-5-феніл-4Н-1,2,4-тріазол-3-тіонів і солей 2-(4-аміно-5-феніл-4Н-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот на центральний компонент ноцицептивної системи - Пругло, Євген Сергійович; Пругло, Е. С.; Pruhlo, Ye. S. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета роботи – вивчити дію 4-бензиліденаміно-5-феніл-4Н-1,2,4-тріазол-3-тіонів і солей 2-(4-аміно-5-феніл-4Н-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот на центральний компонент ноцицептивної системи за умов термічного подразнення кінцівок щурів, а також встановлення закономірностей стосовно хімічної будови та фармакологічної дії похідних 1,2,4-тріазолу. Матеріали та методи. У дослідженнях використали вперше синтезовані похідні 4-бензиліденаміно-5-феніл-4Н-1,2,4-тріазол-3-тіонів і солей 2-(4-аміно-5-феніл-4Н-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатних кислот (табл. 1). Для визначення умов дозування речовин, що досліджували, попередньо вивчили загальнотоксичну дію та гостру токсичність сполук за експрес-методом В. Б. Прозоровського [4]. Дослідження здійснили на групі білих нелінійних щурів обох статей вагою 185–229 г. Результати. Виявили сполуку, котра за активністю наближається до референспрепарату – анальгіну. При цьому проявляє аналгетичну активність у значно меншій дозі ніж запропонований референc-препарат. Висновки. Встановили деякі закономірності щодо хімічної будови та фармакологічної дії досліджуваних похідних 1,2,4-тріазолу. Так, конденсація 4-аміно-5-феніл-4Н-1,2,4-тріазол-3-тіону з 4-гідроксибензальдегідом майже не впливає на показники аналгетичної активності вихідного тіону та 4-(4-гідроксибензиліденаміно)-5-феніл-4Н-1,2,4-тріазол-3-тіону, тоді як заміна 4-гідроксибензиліденамінового замісника на 2-гідроксибензиліденаміновий сприяє зниженню чутливості щурів до термічного подразника. Заміна катіона морфолінію в молекулі морфоліній 2-(4-аміно-5-феніл-4Н-1,2,4-тріазол-3-ілтіо)ацетатної кислоти на катіон піперидинію призводить до різкої появи аналгетичної активності. Цель работы – изучить действие 4-бензилиденамино-5-фенил-4Н-1,2,4-триазол-3-тионов и солей 2-(4-амино-5-фенил-4Н-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатных кислот на центральный компонент ноцицептивной системы при условии термического раздражения конечностей крыс, а также изучить закономерности, касающиеся химического строения и фармакологического действия производных 1,2,4-триазола. Материалы и методы. В исследованиях использовали впервые синтезированные производные 4-бензилиденамино-5-фенил-4Н-1,2,4-триазол-3-тионов и солей 2-(4-амино-5-фенил-4Н-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатных кислот (табл. 1). Для определения условий дозирования исследуемых веществ предварительно изучили общетоксическое действие и острую токсичность соединений экспресс-методом В. Б. Прозоровского [4]. Исследование проводили на группе белых нелинейных крыс обоих полов весом 185–229 г. Результаты. Выявлено соединение, которое по активности приближается к референс-препарату – анальгину. При этом вещество проявляет анальгезирующую активность в значительно меньшей дозе, нежели предложенный референс-препарат. Выводы. Установлены некоторые закономерности относительно химического строения и фармакологического действия исследуемых производных 1,2,4-триазола. Так, конденсация 4-амино-5-фенил-4Н-1,2,4-триазол-3-тиона с 4-гидроксибензальдегидом почти не влияет на показатели анальгезирующего действия исходного тиона и 4-(4-гидроксибензилиденамино)-5-фенил-4Н-1,2,4-триазол-3-тиона, тогда как замена 4-гидроксибензилиденаминового заместителя на 2-гидроксибензилиденаминовый способствует снижению чувствительности крыс к термическому раздражителю. Замена катиона морфолиния в молекуле морфолиний 2-(4-амино-5-фенил-4Н-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатной кислоты на катион пиперидиния приводит к резкому появлению анальгезирующей активности. Aim. To study the effect of 4-benzylideneamino-5-phenyl-4H-1,2,4-triazole-3-thiones and salts of 2-(4-amino-5-phenyl-4H-1,2,4-triazole-3-yltio)acetic acid on central component of nociceptive system on condition of thermal stimulation of limbs of rats, and also to explore patterns related with the chemical structure and pharmacological activity of 1,2,4-triazole derivatives. Materials and methods. The newly synthesized derivatives of 4-benzylideneamino-5-phenyl-4H-1,2,4-triazole-3-thiones and salts of 2-(4-amino-5-phenyl-4H-1,2,4-triazole-3-ylthio)acetic acid (Table. 1) have been used in the studies. General toxic effect and acute toxicity of compounds had been previously studied by express method of V.B. Prozorovskiy to determine the conditions of test-substance dosing [4]. The study has been conducted on a group of non-linear white rats of both sexes weighing 185-229 g. Results. The compound that is close to the reference medication – analgin, by its activity, has been revealed. This compound exhibits analgesic activity at considerably lower doses than the proposed reference medication. Conclusions. Some relations between chemical structure and pharmacological activity of the investigated 1,2,4-triazole derivatives have been established. Thus, condensation of 4-amino-5-phenyl-4H-1,2,4-triazole-3-thione with 4- hydroxybenzaldehyde causes almost no effect on analgesic action of starting thione and 4-(4-hydroxybenzylideneamino)-5-phenyl-4Н-1,2,4-triazole-3-thione, whereas the replacement of 4-hydroxybenzylideneamino substituent by 2-hydroxybenzylideneamino substituent reduces the sensitivity of rats to thermal stimulus. The replacement of morpholine cation in the molecule of morpholine salt of 2-(4-amino-5-phenyl-4H-1,2,4-triazole-3-ylthio)acetic acid by piperidinium cation leads to sudden appearance of analgesic activity.
Влияние 4-бензилиденамино-5-фенил-4Н-1,2,4-триазол-3-тионов и солей 2-(4-амино-5-фенил-4Н-1,2,4-триазол-3-илтио)ацетатных кислот на центральный компонент ноцицептивной системы
Effect of 4-benzylidenamino-5-phenyl-4Н-1,2,4-triazole-3-thiones and salts of 2-(4-amino-5-phenyl-4Н-1,2,4-triazole-3-ylthio)acetic acid on central component of nociceptive system
Keywords: біль; анальгетики; 1,2,4-тріазол; 4-аміно-1,2,4-тріазол; боль; анальгетики; 1,2,4-триазол; 4-амино-1,2,4-триазол; Pain; Analgesic Agents; 1,2,4-triazole; 4-amino-1,2,4-triazole