Фармацевтичні аспекти профілактичного використання біологічно активних добавок рослинного походження - Сметаніна, К. І.; Рибак, О. В. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Останнім часом набувають актуальності нетрадиційні способи профілактики та лікування різних захворювань, у тому числі, засобами рослинного походження. Значну частку аптечного асортименту фітозасобів складають біологічно активні добавки, які у світовій практиці розглядають з позицій фармаконутріціології – наукового напрямку про профілактичне використання таких препаратів. Можливість застосування біологічно активних добавок з цією метою лягає тягарем на провізора, який повинен бути обізнаним в особливостях призначення, дозування та інших фармацевтичних аспектах даного продукту. В последнее время актуальными являются нетрадиционные методы профилактики и лечения различных заболеваний, в том числе, препаратами растительного происхождения. Значительная часть аптечного ассортимента фитопрепаратов приходится на биологически активные добавки, которые в мировой практике рассматриваются с позиций фармаконутрициологии – научного направления о профилактическом использовании таких препаратов. Возможность применения биологически активных добавок с этой целью ложится на провизора, который должен быть осведомлен об особенностях назначения, дозирования и других фармацевтических аспектах данного продукта. Lately actual are untraditional methods of prophylactics and treatment of different diseases, including by preparations from plants. Considerable part of pharmacy assortment of preparations from plants is bioactive additions (BAD), which in world practice are examined from positions of pharmakonutriciologiya as scientific direction about the prophylactic use of such preparations. Possibility of application of BAD to that end lies down on a pharmacist, which must be well-informed about the features of setting, dosage and other pharmaceutical aspects of this product.
Keywords: біологічно активні добавки; фармаконутріціологія; фармацевтична допомога; фармацевтична профілактика; биологически активные добавки; фармаконутрициология; фармацевтическая помощь; фармацевтическая профилактика; biologically active additions; pharmakonutriciologiya; pharmaceutical help; pharmaceutical prophylactics