Сільське господарство на територіях Нової Сербії та Новослобідського козацького полку за матеріалами "Щоденника подорожі І.А. Гільденштедта Єлизаветградською провінцією (травень – липень 1774 року)" - Дідик, Сергій Сергійович (My University, 2019)
Автором статті на основі наративного джерела особистого походження «Щоденника подорожі І.А. Гільденштедта Єлизаветградською провінцією (травень – липень 1774 року)» реконструйовано основні риси сільського господарства населення Нової Сербії та Новослобідського козацького полку. «Щоденник…» є інформаційним джерелом стосовно галузей сільського господарства, сільськогосподарських культур, що вирощувалися, врожайності, стану грунтів тощо. Його аналіз дозволяє констатувати, що землеробство та скотарство були основними галузями у господарстві населення краю, а садівництво, городництво і бджільництво носили допоміжний характер. Рівень розвитку сільського господарства на зазначених територіях сприяв задоволенню власних потреб населення у продуктах сільськогосподарського виробництва.
Keywords: Південь України; Нова Сербія; Новослобідський козацький полк; Єлизаветградська провінція