Морфологiчнi особливостi передмiхурової залози щурiв за умов експериментального ожирiння - Євтушенко, Валентина Михайлівна; Бушман, Вікторія Сергіївна; Нечепоренко, Альона Геннадіївна (My University, 2020)
Морфологiчнi дослiдження чоловiчої статевої системи дуже актуальнi у сучасному життi. Особливо це стосується чоловiчого безплiддя, доброякiсної гiперплазiї та раку передмiхурової залози. При цьому епiдемiологiчнi дослiдження показують, що частота розвитку цих захворювань зростає у людей з надлишковою масою тiла, у хворих з метаболiчним синдромом, котрий характеризується поєднанням таких факторiв, як абдомiнальне ожирiння, артерiальна гiпертонiя, атеросклероз, порушення лiпiдного обмiну, iнсулiнорезистентнiсть, андрогенний дефiцит. Одним iз головних органiв чоловiчої репродуктивної системи являється передмiхурова залоза. Її секрет формує об’єм сiм’яної рiдини, визначає її кiлькiсний та якiсний бiохiмiчний склад, має бактерициднi властивостi. Провiдне мiсце займає процес секрецiї специфiчної рiдини до складу якої, окрiм води, сумiшей солей кальцiю, калiю, натрiю, цинку, входять простато- та спермозв’язуючi полiамiни, лецитин, спермiн, протеїни, лимонна кислота, фруктоза, кисла фосфатаза. Цi компоненти по рiзному впливають на стан сперми, процеси еякуляцiї та сечовипускання.
Keywords: ожирiння; метаболiчний синдром; експеримент; передмiхурова залоза; глутамат натрiю