Кореляційний аналіз зв’язку якості життя жінок репродуктивного віку з показниками їх гормонально-метаболічного статусу до та під час використання гормональної контрацепції - Авраменко, Наталія Вікторівна; Барковський, Дмитро Євгенович; Кабаченко, Олена Володимирівна; Грідіна, Ірина Борисівна; Авраменко, Н. В.; Барковский, Д. Е.; Кабаченко, О. В.; Гридина, И. Б.; Avramenko, N. V.; Barkovsky, D. Е.; Kabachenko, E. V.; Gridina, I. B. (Полтава : ВДНЗУ "Укр. мед. стоматолог. акад.", 2018)
Вибір ефективного, безпечного та доступного гормонального контрацептиву у молодих жінок з надлишковою масою тіла є дуже актуальним питанням. Гормональні контрацептиви часто характеризуються наявністю виражених побічних ефектів та незручністю прийому для пацієнтки. З метою вибору оптимального сучасного контрацептивного препарату для молодих жінок з надлишковою масою тіла у 90 пацієнток вивчена ефективність та безпечність застосування сучасних гормональних методів контрацепції методом розподілу їх на три групи, одна з яких використовувала інтравагінальну гормональну рилізинг систему, друга – мікродозовані оральні контрацептиви з дроспериноном, а третя використовувала мікродозовані оральні контрацептиви з дезогестрелом. Встановлено, що застосування сучасних гормональних контрацептивів певною мірою модулює гормональний фон, що, в свою чергу, асоціюється з нормалізацією повсякденної життєдіяльно- сті пацієнток, причому як фізичного, так і психічного компонентів здоров'я (згідно анкетування за допомогою опитувальника SF-36). Выбор эффективного, безопасного и доступного гормонального контрацептива у молодых женщин с избыточной массой тела является очень актуальным вопросом. Гормональные контрацептивы часто характеризуются наличием выраженных побочных эффектов и неудобством приема для пациентки. С целью выбора оптимального современного контрацептивного препарата для молодых женщин с избыточной массой тела у 90 пациенток изучена эффективность и безопасность применения современных гормональных методов контрацепции методом распределения их на три группы, одна из которых использовала интравагинальную гормональную рилизинг систему, вторая - микродозированные оральные контрацептивы с дроспериноном, а третья использовала микродозированные оральные контрацептивы с дезогестрелом. Установлено, что применение современных гормональных контрацептивов в определенной степени модулирует гормональный фон, что, в свою очередь, ассоциируется с нормализацией повседневной жизнедеятельности пациенток, причем как физического, так и пси- хического компонентов здоровья (согласно анкетирования с помощью опросника SF - 36). The choice of effective, safe and accessible hormonal contraceptive for young overweight women is very pressing question. Hormonal contraceptives are often characterized by the presence of the pronounced adverse effects and uncomfortable mode of administration for patients. In order to improve the choice of optimal hormonal contraceptives for young overweight women, the study involving 90 patients was aimed at investigating efficiency and safety of modern hormonal contraceptives. The women were divided into three groups, one of which used the intravaginal hormonal releasing system, the second group took oral contraceptives with drosperinon, and the third group took oral contraceptives with desogestrel. It has been found out the modern hormonal contraceptives modulates hormonal status, that in turn, is associated with normalization of daily vital functions of patients, both physical and emotional components of health (according to data obtained by SF-36 questionnaire).
Корреляционный анализ связи качества жизни женщин репродуктивного возраста с показателями их гормонально-метаболического статуса до и во время применения гормональной контрацепции
Correlation analysis between the quality of life in women of child-bearing age and their indices of hormonal and metabolic status before and after hormonal contraception
Keywords: інтравагінальна гормональна рилізинг система; оральні контрацептиви; надлишкова вага; интравагинальная гормональная рилизинг система; оральные контрацептивы; избыточный вес; intravaginal hormonal releasing system; oral contraception; overweight