Жирнокислотний склад трави чебрецю звичайного (Thymus vulgaris L.). - Мазулін, Олександр Владиленович; Фуклева, Лариса Анатоліївна; Мазулін, Георгій Владиленович; Mazulin, O. V.; Fukleva, L. A.; Mazulin, G. V. (My University, 2025)
Мета роботи. Дослідження якісного складу і кількісного вмісту жирних кислот у траві чебрецю звичайного під час його цвітіння та визначення переважаючих сполук цього класу, які притаманні для досліджуваного виду. Матеріали та методи. Траву чебрецю звичайного заготовлено у червні-серпні 2023 р. під час цвітіння у Запорізький обл. (с. Володимирівка), відповідно до вимог ДФУ. Для аналізу жирнокислотного складу трави використовували метод газорідинної хроматографії (ГРХ) на приладі «НР 6890 series», обладнаному полум’яно-іонізаційним детектором. Капілярна колонка DB-5ms (30 м х 0,250 мм х 0,25 мкм). Температура термостата колонки – 196°С, інжектора – 250°С, детектора – 275° С. Газ-носій – азот, швидкість потоку – 40 мл/хв, об’єм проби – 1 мкл. В якості стандартних зразків ми використовували зразки України ДСЗУ-265-00008. Результати. Під час досліджень у н-гексановому екстракті з трави чебрецю звичайного було ідентифіковано та визначено кількісний вміст 10 жирних кислот. У траві досліджуваної рослини домінували ненасичені жирні кислоти: ліноленова (28,17 ± 2,19%), олеїнова (24,11 ± 2,23%), лінолева (20,82 ± 2,56%), ейкозадієнова (1,74 ± 0,16%), гондоїнова (0,42 ± 0,04%). Насичені жирні кислоти в складі досліджуваної трави складали: пальмітинова (14,28 ± 1,42%), стеаринова (5,36 ± 0,50%), бегенова (2,59 ± 0,26%), пальмітоолеїнова (2,47 ± 0,25%), міристинова (0,10 ± 0,01%). The aim of the work. Study of the qualitative composition and quantitative content of fatty acids in the herb of Common thyme during flowering and to determine the predominant compounds of this class characteristic of the studied species. Materials and Methods. The herb of common thyme (Thymus vulgaris L.) herb was harvested in 2023 during the flowering period (June-August) in Zaporizhzhia region (Volodymyrivka village) in accordance with the requirements of the State Pharmacopoeia of Ukraine (Ukraine (SPhU, State Enterprise “Pharmacopoeial Center,” 2014, p. 485). The method of gas-liquid chromatography (GLC) was using an HP 6890 an HP 6890 series instrument equipped with a flame ionization detector. A DB-5ms capillary column (30 m × 250 µ m) was utilized. Thermostat temperature – 196°C, injector – 250°C, detector – 2 75°C. Carrier gas – nitrogen, flow rate – 40 ml/min, sample volume – 1 μl. As standard samples, we used Ukraine DSZU-265-00008 samples, which correspond to the composition of fatty acids. Results and Discussion. The study identified and quantified 10 fatty acids in the n-hexane extract of common thyme herb. Biologically active unsaturated fatty acids predominated in the composition of the studied herb: linolenic (28,17 ± 2,19%), oleic (24,11 ± 2,23%), linoleic (20,82 ± 2,56%), eicosadienoic (1,74 ± 0,16%) and gondolinic (0,42 ± 0,04%). Saturated fatty acids in the studied herb constituted up to: palmitic (14,28 ± 1,42%), stearic (5,36 ± 0,50%), behenic (2,59 ± 0,26%), palmitoleic (2,47 ± 0,25%) and myristic (0,10 ± 0,01%).
Fatty acid composition of the common thyme (Thymus vulgaris L.) herb
Keywords: thymus vulgaris L.; трава; ненасичені жирні кислоти; насичені жирні кислоти; метод газо-рідинної хроматографії; herb; unsaturated fatty acids; saturated fatty acids; gas-liquid chromatography method