Гігієнічна оцінка води м. Запоріжжя за деякими показниками епідемічної безпеки з гідробіологічною складовою - Крупєй, Кристина Сергіївна; Домбровський, К. О.; Рильський, О. Ф.; Оверченко, А. В.; Krupiei, K. S.; Dombrovskiy, K. O.; Rylsky, O. F.; Overchenko, A. V. (My University, 2023)
Мікробіологічну оцінку зразків питної води проводили у 3-х районах м. Запоріжжя, дніпровської води – у 3-х місцях водозабору (в липні 2023 року). Визначали основні епідемічні показники: загальне мікробне число (ЗМЧ) – глибинним методом, колі-індекс – титраційним методом. При опрацюванні проб дніпровської води для гідробіологічного аналізу (дослідження угруповань зоопланктону) використовували загальноприйняті методики. Для розрахунку індексу сапробності Пантлє-Букка застосовували прикладну програму для обробки гідробіологічних даних «Saprogram-ZB», розроблену співробітниками інституту гідробіології НАН України. ЗМЧ водогінної води у всіх зразках перевищувало норму. Найвищий показник ЗМЧ зареєстрували у 3-му зразку (вода з Комунарського району) – 214±11,9 (в 2,4 та 1,4 раза більше ніж в 1-му та 2-му, відповідно). Дніпровська вода у всіх точках відбору також характеризувалася високими значеннями ЗМЧ. Найвище ЗМЧ зафіксували у зразку № 3 (18350±220,2 КУО/см3). Показник ЗМЧ у зразку № 1 та № 2 був нижче в 1,5 та 2 рази, відповідно, ніж в 3-му місці забору води. За колі-індексом питна вода у зазначених точках відбору проб не перевищувала норму. Колі-індекс дніпровської води у всіх 3-х зразках був вище норми. Зразок води із Запорізького водосховища (№ 1) за колі-індексом перевищував норму в 4,2 раза (21000), зразок № 2 – в 14 раз (70000), зразок № 3 – вище норми в 48 раз (колі-індекс був > 240000). В угрупованнях зоопланктону домінували ракоподібні, які складали 80 % (пляж «Центральний») та 47 % (пляж ДЮСШ «Локомотив») від загальної кількості видів. Найбільша чисельність та біомаса зоопланктону була зареєстрована на ділянці № 2 (пляж «Центральний»). Результати розрахунку індексу сапробності за методикою Пантлє-Букка вказують на низький рівень забруднення органічними речовинами р. Дніпро та Запорізького водосховища на досліджених станціях спостереження. Показник сапробності для усіх станцій спостереження змінювався у дуже незначному діапазоні – від 1,29 до 1,91. Водні маси р. Дніпро та Запорізького водосховища на досліджених ділянках характеризувалися олігосапробними та β-мезосапробними водами, відповідаючи ІІ-му класу якості вод. Microbiological assessment of drinking water samples was carried out in 3 districts of Zaporizhzhia, and of Dnipro water – at 3 water intake sites (in July 2023). The main epidemic indicators were determined: total microbial count (TMC) – by the depth method, coliform index – by the two-phase fermentation method. When processing samples of Dnipro water for hydrobiological analysis (study of zooplankton communities), generally accepted methods were used. To calculate the Pantlé-Bucca saprobity index, we used the “Saprogram-ZB” application program for processing hydrobiological data developed by the staff of the Institute of Hydrobiology National Academy of Sciences of Ukraine. The TMC of tap water in all samples exceeded the norm. The highest value of the TMC was recorded in the 3rd sample (water from the Komunarskyi district) – 214±11.9 CFU/cm3 (2.4 and 1.4 times higher than in the 1st and 2nd samples, respectively). The Dnipro water at all sampling points was also characterized by high TMC values. The highest TMC was recorded in sample 3 (18350±220.2 CFU/cm3). In samples 1 and 2, the TMC was 1.5 and 2 times lower, respectively, than in the 3rd water sampling site. According to the coliform index, drinking water at these sampling points did not exceed the standard. The coliform index of Dnipro water in all 3 samples was above the norm. The water sample from the Zaporizhzhia reservoir exceeded the norm by 4.2 times (21000), sample 2 – by 14 times (70000), sample 3 – by 48 times (coli index was > 240000). Crustaceans dominated the zooplankton communities, accounting for 80 % (“Tsentralnyi” beach) and 47 % (“Lokomotiv” beach) of the total number of species. The highest number and biomass of zooplankton was recorded at site 2 (“Tsentralnyi” beach). The results of calculating the saprobity index using the Pantlé-Bucca methodology indicate a low level of organic pollution of the Dnipro river and Zaporizhzhia reservoir at the studied observation stations. The saprobity index for all observation stations varied within a very small range – from 1.29 to 1.91. The water masses of the Dnipro river and the Zaporizhzhia reservoir in the studied areas were characterized by oligosaprobic and β-mesosaprobic waters, corresponding to the second class of water quality.
Hygienic assessment of water in the city of Zaporizhzhia by some indicators of epidemic safety with a hydrobiological component
Keywords: загальне мікробне число; колі-індекс; зоопланктон; індекс сапробності Пантлє-Букка; total microbial count; coli-index; zooplankton; Pantlé-Bucca index of saprobity