Диагностика и тромболитическая терапия тромбоэмболии легочной артерии - Никоненко, А. С.; Никоненко, А. А.; Осауленко, В. В.; Наконечный, С. Ю.; Матерухин, А. Н.; Матвеев, С. А.; Рудик, Н. В.; Пономаренко, А. В.; Тория, Р. Г.; Никоненко, Олександр Семенович; Никоненко, Андрій Олександрович; Матерухін, Аркадій Миколайович; et al. (My University, 2014)
Тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА) залишається одним із частих ускладнень післяопераційного періоду, травм, онкологічних захворювань і різних тромбофілій. Мультиспіральна комп’ютерна томографія органів грудної клітки з контрастним посиленням (МСКТ) є одним із методів візуалізації при підозрі на ТЕЛА. Мета дослідження: порівняти методи діагностики і вивчити ефективність і доцільність застосування тромболітичної терапії при ТЕЛА. З 247 хворих із ТЕЛА, 37 виконана МСКТ. Проводили комплексне лікування, включаючи тромболізис. Встановлено, що МСКТ доцільно використовувати для диференціального діагнозу. Pulmonary embolism (PE) – one of the most common complications of postoperative period, injuries, cancer and various thrombophilia. Multispiral computed tomographic angiography (CTA) is one of the major imaging modalities in suspected pulmonary embolism. Purpose: to compare the diagnostic methods and to study the effectiveness and expedience of thrombolytic therapy for pulmonary embolism. Of 247 patients with pulmonary embolism, 37 performed CTA. Conducted multimodality therapy, including thrombolysis. Found that CTA should be used for differential diagnosis.
Diagnosis treatment of acute pulmonary embolism
Keywords: тромбоемболія легеневої артерії; ангіопульмонографія; мультиспіральна комп’ютерна томографія; тромболітична терапія; pulmonary embolism; angiopulmonography; multispiral computed tomographic angiography; thrombolytic therapy