Влияние индекса массы тела на выживаемость больных с ранними стадиями немелкоклеточного рака легкого после оперативного лечения - Колесник, А. П.; Колеснік, Олексій Петрович; Kolesnik, A. P. (Запорожский государственный медицинский университет, 2013)
Рак легкого является важной медико-социальной проблемой. Это связано с высоким уровнем заболеваемости и смертности от данного заболевания. В настоящее время установлено, что ожирение значительно влияет на риск развития онкологических заболеваний, в том числе рака легкого. После многофакторного анализа отмечено, что у больных с ранними стадиями немелкоклеточного рака легкого после хирургического лечения на прогноз влияют гистологический тип опухоли, вид проведенного оперативного вмешательства и индекс массы тела. Таким образом, уже сейчас индекс массы тела, наряду с другими важными прогностическими критериями, может быть использован для определения группы больных с неблагоприятным прогнозом. Рак легені є важливою медико-соціальною проблемою. Це пов’язано з високим рівнем захворюваності та смертності від даного захворювання. Нині встановлено, що ожиріння значно впливає на ризик розвитку онкологічних захворювань, у тому числі раку легені. Після багатофакторного аналізу відзначено, що у хворих з ранніми стадіями недрібноклітинного раку легені після хірургічного лікування на прогноз впливають гістологічний тип пухлини, вид проведеного оперативного втручання й індекс маси тіла. Отже, вже зараз індекс маси тіла, поряд з іншими важливими прогностичними критеріями, може бути використаний для визначення групи хворих з несприятливим прогнозом. Lung cancer is an important medico-social problem. It is connected with high level of incidence and mortality of lung cancer. Nowadays we know that obesity has signifi cant infl uence on cancer development, including lung cancer. Multivariate analysis confi rmed that histological type f tumour, kind of operation and body mass index (BMI) infl uence on prognosis in patients with early stages of mall cell lung cancer. So, now we can use BMI along with other signifi cant prognostic criteria for detection of unfavorable prognostic group of patients.
Вплив індексу маси тіла на виживання хворих з ранніми стадіями недрібноклітинного раку легені після оперативного лікування
Effect of body mass index on the survival of patients with early-stage small cell lung cancer after surgery
Keywords: индекс массы тела; рак легкого; оперативное лечение; выживаемость; прогноз; індекс маси тіла; рак легені; оперативне лікування; виживаність; прогноз; body mass index; lung cancer; surgical treatment; survival prognosis