Виразність ендогенної інтоксикації у хворих на вперше діагностований туберкульоз легень при ко-інфекції туберкульоз/ВІЛ - Ясінський, Роман Миколайович; Ясинский, Р. Н.; Yasinskyi, R. M. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Сьогодні недостатньо вивчена участь біохімічних показників у розвитку синдрому системної запальної відповіді (ССЗВ) при ко-інфекції туберкульоз/ВІЛ і не оцінювалася виразність ендогенної інтоксикації та її вплив на перебіг захворювання. Мета роботи – встановити виразність ендогенної інтоксикаціїї в пацієнтів з уперше діагностованим туберкульозом легень при ко-інфекції туберкульоз/ВІЛ (ВДТБ/ВІЛ) залежно від тяжкості перебігу захворювання. Матеріали та методи. Обстежили 54 хворих на ВДТБ/ВІЛ, яких поділили на 3 групи. До 1 ввійшли 15 хворих без ССЗВ, з обмеженим туберкульозом, без масивного бактеріовиділення, з кількістю CD4+-клітин понад 200 в 1 мкл або за наявності лише однієї з наступних ознак (поширений деструктивний туберкульоз, масивне бактеріовиділення, кількість CD4+-клітин менша за 200 в 1 мкл). До 2 групи увійшло 13 хворих, які мали понад одну з вищезгаданих ознак. До 3 групи – 26 хворих із ССЗВ. ССЗВ встановлювали за R. Bone et al. (1992). Як маркери ендогенної інтоксикації визначали С-реактивний білок (СРБ), ревматоїдний фактор (РФ), фібрин, сіроглікоїди (СГ) за стандартними методиками; α1-антитрипсин (α1-АТ) – імуноферментним методом із використанням набору Immundiagnostik (ФРН); показники протеїнограми визначали методом електрофорезу; молекули середніх мас (МСМ) – за методикою B. Halliwell (1999). Результати. Встановили, що у хворих на ВДТБ/ВІЛ незалежно від тяжкості процесу зростають рівні СГ, фібрину, α1-АТ, знижуються рівні альбуміну, альбумін-глобулінового співвідношення, зростають рівні γ-глобулінів і МСМ. При тяжчому перебігу захворювання також зростають рівні СРБ і РФ. За наявності ССЗВ поглиблюється диспротеїнемія та вдвічі щодо норми зростають рівні МСМ. Висновки. Рівні показників гострої фази запалення, протеїнограми та МСМ залежать не лише від наявності патогенів в організмі, а й від тяжкості захворювання. В настоящее время недостаточно изучено участие биохимических показателей в развитии синдрома системного воспалительного ответа (ССВО) при ко-инфекции туберкулёз/ВИЧ и не оценивалась выраженность эндогенной интоксикации, а также её влияние на течение заболевания. Цель работы – установить выраженность эндогенной интоксикации у пациентов с впервые диагностированным туберкулёзом лёгких при ко-инфекции туберкулёз/ВИЧ (ВДТБ/ВИЧ) в зависимости от тяжести течения заболевания. И Материалы и методы. Обследовано 54 больных с ВДТБ/ВИЧ, которых распределили на 3 группы. В 1 вошло 15 больных без ССВО, с ограниченным туберкулёзом, без массивного бактериовыделения, с количеством CD4+-клеток более 200 в 1 мкл или при наличии лишь одного из признаков (распространённый деструктивный туберкулёз, массивное бактериовыделение, количество CD4+-клеток менее 200 в 1 мкл). Во 2 группу вошло 13 больных, у которых было более одного признака. В 3 – 26 больных с ССВО. ССВО устанавливали по R. Bone et al. (1992). В качестве маркеров эндогенной интоксикации определяли С-реактивный белок (СРБ), ревматоидный фактор (РФ), фибрин, серогликоиды (СГ) по стандартным методикам; α1-антитрипсин (α1-АТ) – иммуноферментным методом с использованием набора Immundiagnostik (ФРГ); показатели протеинограммы определяли методом электрофореза; молекулы средних масс (МСМ) – по методике B. Halliwell (1999). Результаты. Установили, что у больных ВДТБ/ВИЧ независимо от тяжести процесса растут уровни СГ, фибрина, α1-АТ, снижаются уровни альбумина и альбумин-глобулинового соотношения, растут уровни γ-глобулинов и МСМ. При более тяжёлом течении заболевания также растут уровни СРБ и РФ. При наличии ССВО усугубляется диспротеинемия и в 2 раза относительно нормы вырастают уровни МСМ. Выводы. Уровни показателей острой фазы воспаления, протеинограммы и МСМ зависят не только от наличия патогенов в организме, но и от тяжести течения заболевания. Biochemical parameters participation in systemic inflammatory response syndrome (SIRS) development at tuberculosis/HIV co-infection has not been carefully studied by now and severity of endogenous intoxication, as well as its influence on the disease occur. Aim. To determine the intensity of endogenous intoxication in tuberculosis/HIV co-infected patients with first diagnosed pulmonary tuberculosis (FDTB/HIV), depending on the severity of the disease. Materials and methods. 54 patients with FDTB/HIV were examined and divided into 3 groups. The 1st group included 15 patients without SIRS, with local tuberculosis, without massive bacterial excretion, with the number of CD4+-cells more than 200 in 1 ml, or if there was the only one of the next signs (disseminative destructive tuberculosis, massive bacterial excretion, the number of CD4+-cells less than 200 in 1 ml). The 2nd group included 13 patients who had more than one sign. The 3rd group consisted of 26 patients with SIRS. SIRS was diagnosed by R. Bone et al. (1992). As a markers of endogenous intoxication C-reactive protein (CRP), rheumatoid factor (RF), fibrin, seromucoid by standard methods; α1-antitrypsin (α1-AT) – by immunoassay kit Immundiagnostik, Germany; protein fractions were determined by electrophoresis; intermediate mass molecules (IMM) – by B. Halliwell method (1999) were measured.
Выраженность эндогенной интоксикации у больных с впервые диагностированным туберкулёзом лёгких при ко-инфекции туберкулёз/ВИЧ
Severity of endogenous intoxication in tuberculosis/HIV co-infected patients with first diagnosed pulmonary tuberculosis
Keywords: туберкульоз; ВІЛ; ендотоксини; туберкулёз; ВИЧ; эндотоксины; Tuberculosis; HIV; Endotoxins