Пошук біологічно активних сполук серед продуктів модифікації 6-(галогеноалкіл)-3-r-2H-[1,2,4]триазино[2,3-с]хіназолін-2-онів та їх структурних аналогів - Грицак, Олександр Анатолійович; Grytsak, O. A. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Представлена робота є комплексним дослідженням, спрямованим на пошук біологічно активних сполук серед продуктів модифікації 6-(галогеноалкіл)-3-R-2H-[1,2,4]триазино[2,3-c]хіназолін-2-онів. Для встановлення перспективних напрямків експериментальних досліджень було проведено огляд літературно-патентних даних, який показав, що 2-(галогенометил)піримідини та їхні конденсовані аналоги являють собою перспективний, однак малодосліджений клас вихідних речовин для синтезу біологічно активних агентів, оскільки вирізняються високою реакційною здатністю та, як наслідок, широкими можливостями структурної модифікації. Потенціал 2-(галогенометил)піримідинів як об’єктів модифікації найкраще розкрито в реакціях з N-нуклеофілами, водночас реакції з O- та S-нуклеофілами описано спорадично. Обґрунтовано використання 6-хлоралкіл-3-R-2H- [1,2,4]триазіно[2,3-c]хіназолін-2-онів, які є конденсованими аналогами 2-(галогенометил)піримідинів як перспективних вихідних сполук для формування комбінаторних бібліотек потенційних біологічно активних речовин. Враховуючи зазначене реакцією 3-(2-амінофеніл)-6-R-1,2,4-триазин-5(2H)-онів з хлорацетилхлоридом або 2-хлорпропіонілхлоридом у середовищі оцтової кислоти було проведено ресинтез відомих 6-(хлороалкіл)-3-арил-2H-[1,2,4]триазино[2,3-с]хіназолін-2-онів та розширено перелік доступних сполук цього типу, зокрема синтезовано 6-(хлорометил)-3-метил-2H-[1,2,4]триазино[2,3-c]хіназолін-2-он та 6-(1-хлороетил)-3-метил-2H-[1,2,4]триазино[2,3-c]хіназолін-2-он, що містять метильний замісник в положенні 3. The presented work is a comprehensive study aimed at searching for biologically active compounds among modification products of 6-(haloalkyl)-3-R-2H-[1,2,4]triazino[2,3-c]quinazolin-2-ones. At the first stage of the study, a review of literature and patent data was conducted, revealing that 2-(halomethyl)pyrimidines and their condensed analogs represent a promising but understudied class of starting materials for the synthesis of biologically active agents due to their high reactivity and, consequently, broad possibilities for structural modification. The potential of 2-(halomethyl)pyrimidines as modification targets is intensively studied in reactions with N-nucleophiles, whereas their reactions with O- and S-nucleophiles are described sporadically. The use of 6-haloalkyl-3-R-2H-[1,2,4]triazino[2,3-c]quinazolin-2-ones, which are condensed analogs of 2-(halomethyl)pyrimidines, has been justified as promising starting compounds for the formation of combinatorial libraries of potential biologically active substances. Given this, the reaction of 3-(2-aminophenyl)-6-R-1,2,4-triazin-5(2H)-ones with chloroacetyl chloride or 2-chloropropionyl chloride in acetic acid medium was performed, resulting in the resynthesis of known 6-(haloalkyl)-3-aryl-2H-[1,2,4]triazino[2,3-c]quinazolin-2-ones and expanding the range of available compounds of this type, including the synthesis of 6-(chloromethyl)-3-methyl-2H-[1,2,4]triazino[2,3-c]quinazolin-2-one and 6-(1-chloroethyl)-3-methyl-2H-[1,2,4]triazino[2,3-c]quinazolin-2-one, which contain a methyl substituent at position 3.
Search for biologically active compounds among the products of 6-(haloalkyl)-3-R-2H-[1,2,4]triazino[2,3-c]quinazolin-2-ones modification and their structural analogues
Keywords: [1,2,4]триазино[2,3-c]хіназоліни та їхні похідні; органічний синтез; комбінаторна хімія; біологічна дія; протизапальна активність; антирадикальна активність; антимікробна та протигрибкова активність; маркери запалення; ADME аналіз; спектрометрія; молекулярний докінг; [1,2,4]triazino[2,3-c]quinazolines and their derivatives; organic synthesis; combinatorial chemistry; biological activity; anti-inflammatory activity; antiradical activity; antimicrobial and antifungal activity; inflammation markers; ADME analysis; spectrometry; molecular docking