Оценка эффективности лечения простых кист почек с использованием малоинвазивных методов на основании анализа рецидива кистообразования - Варвашеня, М. В.; Varvashenia, M. V.; Варвашеня, Максим Вікторович (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Актуальность работы обусловлена отсутствием единого мнения касательно выбора оптимального метода малоинвазивного лечения простых кист почек. С целью исследования эффективности малоинвазивного метода лечения кист почек путем сравнительной оценки пункционного лечения со склеротерапией с дренированием и по бездренажной методике проведен ретроспективный и проспективный анализ историй болезни 63 больных с простыми кистами почек. Оценивали частоту и время дебюта рецидива заболевания. Установлено, что наличие простых кист почек категории 2 по Bosniak (независимо от размеров кисты) является показанием к выполнению склеротерапии с обязательным дренированием полости кисты. У пациентов с простыми кистами почек категории 1 по Bosniak с размерами до 7,99 см методом выбора рациональной хирургической стратегии является склеротерапия без дренирования кисты. Актуальність роботи зумовлена відсутністю єдиної думки щодо вибору оптимального методу малоінвазивного лікування простих кіст нирок. З метою дослідження ефективності малоінвазивного методу лікування кіст нирок шляхом порівняльного оцінювання пункційного лікування зі склеротерапією із дренуванням і за бездренажною методикою здійснили ретроспективний і проспективний аналіз історії хвороби 63 хворих на прості кісти нирок. Оцінювали частоту та час дебюту рецидиву захворювання. Встановили, що наявність простих кіст нирок категорії 2 за Bosniak (незалежно від розмірів кісти) є показанням до виконання склеротерапії з обов’язковим дренуванням порожнини кісти. У пацієнтів із простими кістами нирок категорії 1 за Bosniak із розмірами до 7,99 см методом вибору раціональної хірургічної стратегії є склеротерапія без дренування кісти. Relevance of the work is due the lack of a single uniform opinion concerning the choice of the optimal method of minimally invasive treatment of simple renal cysts. The aim of the research was to assess the effectiveness of minimally invasive treatment of renal cysts by comparative evaluation of percutaneous aspiration with sclerotherapy and drainage and tubeless percutaneous technique to optimize the treatment. Materials and methods. The effi ciency of the treatment of cysts according to estimation of the frequency and time of the opening of renal cyst recurrence in 63 patients with simple cyst was studied. Results and Conclusion. It was found that the presence of simple renal cysts (Bosniak category II), regardless of the size of cysts, is an indication to perform sclerotherapy with mandatory drainage of cyst cavity. Also, the fi ndings suggest that in patients with simple kidney cysts (Bosniak category I), with sizes up to 7,99 cm, the method of choice of rational surgical strategy is sclerotherapy without drainage of the cyst cavity.
Оцінювання ефективності лікування простих кіст нирок із використанням малоінвазивних методів на підставі аналізу рецидиву кістоутворення
Evaluating the effectiveness of the simple renal cysts treatment using minimally invasive techniques based on the analysis of cyst recurrences
Keywords: простая киста почки; пункция; склеротерапия; проста кіста нирки; пункція; склеротерапія; Cystic Renal Diseases; Punctures; Sclerotherapy