Тенденції застосування системної парадигми у фармацевтичних дослідженнях - Маганова, Тамара Валеріївна; Ткаченко, Наталя Олександрівна; Mahanova, T. V.; Tkachenko, N. O. (Запорізький державний медичний університет, 2023)
Мета роботи – визначення тенденцій застосування системної парадигми у сучасних фармацевтичних дослідженнях для виявлення перспективних напрямів у фармацевтичній науці щодо підвищення рівня фармацевтичної допомоги населенню. Матеріали та методи. Матеріал для вивчення – публікації фундаментальних і прикладних досліджень вітчизняних і закордонних науковців із порушеного питання, науково-методичні публікації, дисертації з репозитаріїв медичних і фармацевтичних університетів України та бази даних PubMed за останні 20 років. Результати. Здійснили пошук, аналіз і систематизували 59 наукових доробків вітчизняних учених із питань застосування системної парадигми у фармацевтичних дослідженнях із різним прикладним значенням: фармацевтичне забезпечення при захворюваннях різних нозологій, менеджмент фармацевтичних організацій (регулювання, логістика), оцінювання медичних технологій, соціальна фармація (пацієнторієнтована модель), фармацевтичний маркетинг (ціноутворення, інформаційне забезпечення), архітектура систем. The aim of our research is to identify trends in the application of a systemic paradigm in modern pharmaceutical research to outline promising directions in pharmaceutical science for raising the level of pharmaceutical assistance to the population. Materials and methods. The research material was publications of fundamental and applied research of domestic and foreign scientists on the raised issue, scientific and methodical publications, dissertations on the repositions of medical and pharmaceutical universities of Ukraine, and database PubMed for the last 20 years. Results. The research, analysis, and systematization of 59 scientific works of domestic scientists on the application of system paradigms in pharmaceutical research by different applied values were carried out. Namely this pharmaceutical provision for diseases of different nosology, management of pharmaceutical organizations (including regulation, logistics), assessment of medical technologies, social pharmacy (including patient-centered model), pharmaceutical marketing (including pricing, information support), and systems architecture.
Application trends of the systemic paradigm in pharmaceutical research
Маганова Т. В. - ORCID ID: 0000-0001-7008-3102; Ткаченко Н. О. - ORCID ID: 0000-0002-8566-5938.
Keywords: системна парадигма; системний аналіз; фармацевтичні дослідження; фармацевтична допомога; пацієнторієнтована допомога; systems paradigm; systems analysis; pharmacy research; pharmaceutical care; patient-centered care