Synthesis of 6-chloro(dichloro-, trichloro-)-methyl-3-r-6,7-dihydro-2h-[1,2,4]triazino[2,3-c]quinazolin-2-ones and their modification in reactions with nucleophilic and non-nucleophilic bases - Grytsak, O. A.; Moskalenko, O. S.; Voskoboinik, O. Yu.; Kovalenko, S. I.; Грицак, О. А.; Москаленко, Олександра Сергіївна; Воскобойнік, Олексій Юрійович; Коваленко, Сергій Іванович (My University, 2021)
The synthesis of 6-chloro-(dichloro-, trichloro)methyl-3-R-6,7-dihydro-2H- [1,2,4]triazino[2,3-c]quinazolin-2-ones and their modification under the action of nucleophilic and/or basic reagents are described in this article. It was shown that 6-chloro-(dichloro-, trichloro)methyl-3-R-6,7-dihydro-2H-[1,2,4]triazino[2,3- c]quinazolin-2-ones can be prepared by cyclocondensation of 3-(aminophenyl)-6-R-1,2;4- triazine-5(2Í)-ones with chloro-(dichloro-)acetaldehyde or chloral hydrate. The reactivity of the synthesized compounds toward nucleophilic base morpholine and non-nucleophilic base diisopropylethylamine (DIPEA) under different conditions was studied. It was shown that the prepared compounds under the action of morpholine and/or DIPEA can be converted into the products of substitution, elimination or elimination followed by isomerization and substitution. Refluxing of 6-(chloromethyl)-3-R-6,7-dihydro-2Í- [1,2,4]triazino[2,3-ñ]quinazoline-2-ones with equimolar quantity of morpholine and 10% excess of DIPEA in ethylene glycol monoethyl ether (EGEE) yielded the products on N-alkylation. 6-(Morpholinomethyl)-3-R-2H-[1,2,4]triazino[2,3-ñ]quinazoline-2-ones were obtained by heating of 6-dichloromethyl-3-R-6,7-dihydro-2Í-[1,2,4]triazino[2,3- ñ]quinazoline-2-ones with five-fold excess of morpholine in EGEE. Reaction of 3-R-6- (trichloromethyl)-6,7-dihydro-2H-[1,2,4]triazino[2,3-ñ]quinazolin-2-ones with three-fold excess of DIPEA in EGEE yielded 3-R-2Í-[1,2,4]triazino[2,3-ñ]quinazoline-2-ones. The physicochemical and spectral characteristics of the prepared compounds were determined and discussed. В роботі описано синтез 6-хлоро-(дихлоро-, трихло-ро)метил-3-R-6,7-дигідро-2 H -[1,2,4]триазино[2,3-с]хіназолін-2-онів та їх модифікацію під дією нуклеофіль-них та/або основних реагентів. Показано, що 6-хлоро-(дих-лоро-, трихлоро)метил-3-R-6,7-дигідро-2Н-[1,2,4]триази-но[2,3-с]хіназолін-2-они можуть бути одержані циклокон-денсацією 3-(амінофеніл)-6-R-1,2;4-триазин-5(2H)-онів з хлоро-(дихлоро-)ацетальдегідом або хлораль гідратом. Додатково була досліджена реакційна здатність синтезованих сполук за відношенням до нуклеофільних і ненуклеофіль-них основ. Показано, що одержані сполуки під дією морфо-ліну та/або DIPEA можуть бути перетворені на продукти заміщення, відщеплення або відщеплення з подальшою ізомеризацією та заміщенням. Кип’ятіння 6-(хлорометил)-3-R-6,7-дигідро-2Я-[1,2,4]триазино[2,3-c]хіназолін-2-онів з еквімолярною кількістю морфоліну та 10% надлишком DIPEA в EGEE веде до формування продуктів N-алкілуван-ня. 6-(Морфолінометил)-3^-2Н-[1,2,4]триазино[2,3-с]хіназолін-2-они були одержані нагріванням 6-дихлороме-тил-3-R-6,7-дигідро-2H-[1,2,4]триазино[2,3-с]хіназолін-2-онів з п’ятикратним надлишком морфоліну в EGEE. Реакція 3-R-6-(трихлорметил)-6,7-дигідро-2Н-[1,2,4]триази-но[2,3-с]хіназолін-2-онів з трикратним надлишком DIPEA в EGEE веде до утворення 3^-2#-[1,2,4]триазино[2,3-с]хіна-золін-2-онів. Були встановлені та обговорені фізико-хімічні та спектральні характеристики синтезованих сполук.
Синтез 6-хлоро-(дихлоро-, трихлоро-)метил- 3-r-6,7-диг1дро-2h-[1,2,4]триазино[2,3- с]хіназолін-2-онів і їх модифікація в реакціях з нуклеофільними та ненукоеофільними основами
Keywords: 6-R-3-(2-aminophenyl)-1,2,4-triazin-5(2Í)-ones; chlorinated aldehydes and their hydrated forms; 6-chloro(dichloro-, trichloro-)-methyl-3-R-6,7-dihydro-2H- [1,2,4]triazino[2,3-c]quinazolin-2-ones; nucleophilic and non-nucleophilic bases; synthesis; 6-R-3-(2-амінофеніл)-1,2,4-триазин-5(2H)-они; хлоровані альдегіди та їх гідратні форми; 6-хлоро-(дихлоро-, трихлоро-)метил-3-R-6,7-дигідро-2 Н-[1,2,4]триазино[2,3-с]хіназолін-2-они; нуклеофільні та ненуклеофільні основи; синтез