Етиловий естер 4-меркапто-6,8-диметил-1-оксо-1,2-дигідропіроло[1,2-d][1,2,4]-триазин-7-карбонової кислоти: функціоналізація та біологічна активність - Астахіна, В. О.; Воєвудський, М. В.; Коваленко, Сергій Іванович; Комаровська-Порохнявець, О. З.; Новіков, В. П.; Крищик, О. В.; Харченко, О. В. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Вивчено реакції алкілування, лужного гідролізу, амінолізу та гідразинолізу етилового естеру 4-меркапто-6,8-диметил-1-оксо-1,2-дигідропіроло[1,2-d][1,2,4]-триазин-7-карбонової кислоти. Досліджено антиоксидантну, антирадикальну, протимікробну і протигрибкову активності синтезованих сполук у дослідах in vitro. Виявлено «сполуку-лідер», рекомендовану для подальших досліджень у ряді модельних патологій, у механізмі розвитку яких провідна роль належить окисним реакціям. Изучены реакции алкилирования, щелочного гидролиза, аминолиза и гидразинолиза этилового эфира 4-меркапто-6,8-диметил-1-оксо-1,2-дигидропирроло[1,2-d][1,2,4]-триазин-7-карбоновой кислоты. Исследованы антиоксидантная, антирадикальная, противомикробная и противогрибковая активности синтезированных веществ в опытах in vitro. Обнаружено «вещество-лидер», рекомедованное для дальнейших исследований на ряде модельных патологий, в механизме развития которых ведущая роль принадлежит окислительным реакциям. The reactions of alkylation, alkaline hydrolysis, aminolysis and hydrazinolysis of ethyl ether 4-mercapto-6 ,8-dimethyl-1-oxo-1 ,2-dihydropyrrolo [1,2-d] [1,2,4]-triazin-7- carboxylic acid were studied. Investigation of the antioxidant, antiradical and antimicrobial activities of the synthesized compounds in vitro gave an opportunity to reveal the most promising derivative (4b), that was recommended for further biological research on the model pathologies with oxydative reactions.
Keywords: етиловий естер; окисні реакції; функціоналізація; біологічна активність; этиловый эстер; окислительные реакции; функционализация; биологическая активность; ethylester; oxidation reactions; functionalization; biological activity