Клінічні особливості перебігу псоріазу з супутнім маласезіозом - Зарубін, В. Е. (ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», 2019)
Псоріаз відносять до найбільш поширених дерматозів у світі. На цю хворобу страждають до 3% населення земної кулі, частіше у віці 20-50 років. Незжаваючи на те, що існує достатня кількість досліджень, присвячених вивченню різноманітних аспектів проблеми псоріазу, багато його сторін залишаються нез’ясованими, а саме, вплив супутньої флори на поверхні шкіри на перебіг дерматозу. Бактерицидні властивості шкіри в значній мірі залежать від функціонального стану імунної системи шкіри, дріжджоподібних ліпофільних грибів роду Malasseziа, але комплексних досліджень клініко-патогенетичних взаємозв’язків маласезійної інфекції шкіри та псоріазу на сьогодні не проводилось. Мета. Дослідження клінічних особливостей перебігу псоріазу з супутнім маласезіозом.
Keywords: тези доповідей