Аналіз випадків мультирезистентного туберкульозу та туберкульозу із розширеною лікарською стійкістю за матеріалами Запорізького обласного протитуберкульозного клінічного диспансеру - Кубенко, М. П. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета дослідження. Визначити особливості перебігу туберкульозу у хворих на мультирезистентний туберкульоз і туберкульоз із розширеною лікарською стійкістю та встановити фактори ризику невдачі лікування таких пацієнтів. Матеріали та методи. Проведено ретроспективний аналіз «випадок-контроль» історій хвороб пацієнтів, які знаходилися на лікуванні у Запорізькому обласному протитуберкульозному клінічному диспансері з 01.01.2015 до 01.09.2015 року. Статистичну оцінку факторів ризику проводили із застосуванням критерію ксі-квадратів з правкою Єтса, визначали відношення шансів (ВШ) і довірчий інтервал (ДІ) можливих факторів, якщо ДІ не містив одиницю, вважали, що фактор мав вплив на невдачу терапії.