Стан тіол-дисульфідного балансу й активності апоптозу у пацієнтів із поєднаним перебігом хронічного обструктивного захворювання легень ІІ-ІІІ стадії та гіпертонічної хвороби ІІ стадії в динаміці лікування - Тягла, Оксана Сергіївна; Тяглая, О. С.; Tyaglaya, O. S. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Дисертаційна робота присвячена удосконаленню діагностики, прогнозування та лікування хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) ІІ-ІІІ стадії у поєднанні з гіпертонічною хворобою (ГХ) ІІ стадії на підставі вивчення клініко-патогенетичної ролі маркерів апоптозу, стану тіол-дисульфідного балансу, а також оцінки клінічної ефективності базисної терапії з включенням екзогенного L-аргініну. Обстежено 121 хворих у віці від 30 років до 67 років, які були розподілені на 3 групи, співставні за віком та статтю: основна група включала 40 хворих на ХОЗЛ II-III стадії в поєднанні з ГХ II стадії різного кардіоваскулярного ризику; 1-а група порівняння включала 48 пацієнтів із ХОЗЛ II-III стадії; 2-а група порівняння складалася з 33 хворих на ГХ II стадії різного кардіоваскулярного ризику. Виявлено наявність взаємозв'язку між порушенням тіол-дисульфідного балансу, активацією процесу апоптозу, елевацією рівня білка ST2 та клінічними особливостями хворих на ХОЗЛ і ГХ. За результатами регресійного та ROC-аналізу встановлено прогностичне значення рівня каспази-7 вище 0,4 нг/мл щодо ризику розвитку загострень та госпіталізацій хворих на ХОЗЛ з ГХ. Доведено, що збільшення рівня білка ST2 у сироватці крові більше 30 нг/мл у хворих ХОЗЛ в поєднанні з ГХ асоціюється зі зниженням ОФВ1 менше 50%, збільшенням частоти загострень, наявністю гіпертрофії лівого шлуночка та порушенням симпато-вагального балансу. За даними регресійного аналізу уточнено, що елевація сумарного бального показника опитувальника САТ визначається наявністю патологічних змін тіол-дисульфидного балансу та метаболізму глутатіону, активацією апоптотичних процесів, порушеннями експресії білка ST2 і змінами кардіального вегетативного забезпечення. Методом множинного регресійного аналізу побудовано математичну модель, яка дозволяє достовірно визначити індивідуальну вірогідність порушення якості життя хворих на ХОЗЛ та ГХ. Встановлено, що базисна терапії із включенням L-аргініну базисна терапія із включенням L-аргініну сприяє регресу клінічних симптомів, а також покращенню стану тіол-дисульфідного балансу та зменшенню інтенсифікації процесів апоптозу. Диссертационная работа посвящена оптимизации диагностики, прогнозированию и лечению хронического обструктивного заболевания легких (ХОБЛ) II-III стадии в сочетании с гипертонической болезнью (ГБ) II стадии. Выявлено наличие взаимосвязи между нарушением тиол-дисульфидного баланса, активацией процесса апоптоза и клиническими особенностями больных ХОБЛ и ГХ. Установлено прогностическое значение уровня каспазы-7 выше 0,4 нг / мл риска в отношении развития обострений и госпитализаций больных ХОБЛ с ГБ. Доказано, что увеличение уровня белка ST2 более 30 нг / мл у больных ХОБЛ с ГБ ассоциируется со снижением ОФВ1, наличием гипертрофии левого желудочка и нарушением симпато-вагального баланса. Показано, что элевация суммарного бального показателя опросника САТ определяется наличием изменений тиол-дисульфидного баланса, метаболизма глутатиона, активацией апоптотических процессов, нарушением экспрессии белка ST2 и изменениями кардиального вегетативного обеспечения. Разработана модель, которая позволяет определить индивидуальную вероятность нарушения качества жизни больных ХОБЛ и ГХ. Установлено, что базисная терапия с включением L-аргинина способствует регрессу клинических симптомов, улучшению состояния тиол-дисульфидного баланса и уменьшению интенсификации процессов апоптоза. The dissertation is devoted to the optimization of diagnosis, prognosis and treatment of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) stage II-III in combination with essential hypertension (EH) stage II. The presence of a relationship between thiol-disulfide balance disturbance, activation of the apoptosis process and clinical features of patients with COPD and EH was revealed. The prognostic value of the level of caspase-7 above 0.4 ng/ml was established as a high risk for the development of exacerbations and hospitalizations of patients with COPD with EH. It has been proven that an increase in the ST2 protein level of more than 30 ng/ml in patients with COPD with EH is associated with a decrease in FEV1, the presence of left ventricular hypertrophy and impaired sympatho-vagal balance. It was shown that the elevation of the total score of the CAT questionnaire is determined by the presence of changes in thiol-disulfide balance, glutathione metabolism, activation of apoptotic processes, impaired expression of the ST2 protein and changes in cardiac autonomic supply. A model that allows us to determine the individual probability of a violation of the quality of life of patients with COPD and EH has been developed. It was found that basic therapy with the inclusion of L-arginine promotes the regression of clinical symptoms, an improvement in the thiol-disulfide balance and a decrease at the intensification of apoptosis processes.
Состояние тиол-дисульфидного баланса и активности апоптоза у пациентов с сочетанным течением хронического обструктивного заболевания легких ІІ-ІІІ стадии и гипертонической болезни II стадии в динамике лечения
The state of thiol-disulfide balance and apoptosis activity in patients with a combined chronic obstructive pulmonary disease of II-III stage and essential hypertension II stage in the dynamics of treatment
Keywords: гіпертонічна хвороба; хронічне обструктивне захворювання легень; тіол-дисульфідна система; розчинна форма пептида ST2; маркери апоптозу; лікування L-аргініном; гипертоническая болезнь; хроническое обструктивное заболевание легких; тиол-дисульфидная система; растворимая форма пептида ST2; маркеры апоптоза; лечение L-аргинином; essential hypertension; chronic obstructive pulmonary disease; thiol-disulfide system; soluble form of ST2 protein; markers of apoptosis; treatment with L-arginine