Оцінка якості життя пацієнтів із морбідним ожирінням після операції моноанастомозного шунтування шлунка в модифікації клініки - Клименко, Андрій Володимирович; Клименко, Володимир Микитович; Ніколаєв, Михайло Вікторович; Klymenko, A. V.; Klymenko, V. M.; Nikolaev, M. V.; Клименко, А. В.; Клименко, В. Н.; Николаев, М. В. (My University, 2021)
Мета роботи: оцінити кореляцію якості життя та динаміку маси тіла пацієнтів із морбідним ожирінням після проведеної операції моноанастомозного шунтування шлунка в модифікації клініки і порівняти отримані результати з класичною методикою Roux-en-Y. Матеріали і методи. Проведено аналіз найближчих і віддалених результатів лікування 31 пацієнта з морбідним ожирінням в період із 2011 до 2019 р., які були розподілені на 2 групи. Основну групу склали пацієнти, яким було виконано моноанастомозне шунтування шлунка в модифікації клініки – 20 осіб. Контрольну групу – пацієнти, які перенесли класичне Roux-en-Y шунтування шлунка – 11 осіб. Хворі були порівняні за основними показниками, при цьому жінок було 94,7 % і 91 %, середній вік становив (39,42±2,58) року і (37,36±3,65) року, зниження індексу маси тіла було на 33,9 % і 38,2 %, коморбідну патологію виявлено у 73,6 % і 72,7 % в основній групі і контрольній групі відповідно. Порівняльний аналіз оцінки якості життя був проведений до і після операції за системою “The Short Form-36”, питання в якому згруповані у 8 розділів, кожен із них оцінюється в балах від 0 до 100. Статистична обробка проведена пакетом Statistica 13. Нормальність розподілу даних перевірені критерієм Шапіро–Уїлка і залежно від цього критерій Стьюдента або критерій Манна–Уїтні були використані при порівнянні відмінностей між групами. Статистично значущим вважали р<0,05. Для оцінювання зв’язку між показниками використовували коефіцієнт кореляції Спірмена. Результати досліджень та їх обговорення. При порівняльній оцінці результатів якості життя обох типів операцій встановлено відсутність суттєвих відмінностей через 12 місяців після операції та виявлено кореляцію між зниженням індексу маси тіла та покращенням показників якості життя. Встановлено, що якість життя хворих із морбідним ожирінням обох груп достовірно не відрізняється. Порівнювальні показники достовірно не відрізняються за загальною сумою балів опитування та в окремих блоках питань. Доведена залежність між зниженням маси тіла та покращенням якості життя, покращується фізична активність при стійкому зниженні індексу маси тіла, покращується соціальне життя пацієнтів. Якість життя пацієнтів основної групи порівняна з якістю життя пацієнтів після класичного шунтування за Roux-en-Y. The aim of the work: to assess the correlation between the quality of life and the dynamics of body weight in patients with morbid obesity after the monoanastomotic gastric bypass operation in the modification of the clinic and to compare the obtained results with the classical Roux-en-Y technique. Materials and Methods. We performed the analysis of the immediate and long-term results of treatment of 31 patients with morbid obesity in the period from 2011 to 2019, who were divided into 2 groups. The main group consisted of patients who underwent monoanastomotic gastric bypass surgery in the modification of the clinic – 20 patients. The control group – patients who underwent classical Roux-en-Y gastric bypass surgery – 11 patients. The patients were compared according to the main indicators, while women were 94.7 % and 91 %, the average age was (39.42±2.58) years and (37.36±3.65) years, the decrease in body mass index was 33.9 % and 38.2 %, comorbid pathology was found in 73.6 % and 72.7 % in the main group and the control group, respectively. A comparative analysis of the assessment of the quality of life was carried out before and after the operation using The Short Form-36 system, where the questions are grouped into 8 sections, each of which is evaluated in points from 0 to 100. Statistical calculations were carried out using the Statistica 13. Normality of data distribution was tested by the Shapiro-Wilk test and, depending on this, the Student's test or the Mann-Whitney test were used for comparing the differences between groups. P <0.05 was considered statistically significant. Spearman's correlation coefficient was used to assess association between the variables. Results and Discussion. In a comparative assessment of the quality of life results of both types of operations, it was noticed that there were no significant differences 12 months after the operation, and a correlation was found between a decrease in body mass index and an improvement in quality of life indicators. It was found that the quality of life of patients with morbid obesity did not differ significantly in both groups. Comparative indicators do not significantly differ in the total score of the survey and in individual blocks of questions. It was proven, that there is a direct relationship between a decrease in body weight and an improvement in the quality of life; steady decrease in body mass index improves physical activity and the social life of patients. The quality of life of patients in the main group is comparable to the quality of life of patients after cl assic Roux-en-Y bypass surgery. Цель работы: оценить корреляцию качества жизни и динамику массы тела пациентов с морбидным ожирением после проведенной операции моноанастомозного шунтирования желудка в модификации клиники и сравнить полученные результаты с классической методикой Roux-en-Y. Материалы и методы. Проведен анализ ближайших и отдаленных результатов лечения 31 пациента с морбидным ожирением в период с 2011 по 2019 г., которые были разделены на 2 группы. Основную группу составили пациенты, которым было выполнено моноанастомозное шунтирование желудка в модификации клиники – 20 человек. Контрольную группу – пациенты, перенесшие классическое Roux-en-Y шунтирование желудка – 11 человек. Было проведено сравнение больных по основным показателям, при этом женщин было 94,7 % и 91 %, средний возраст был (39,42 ± 2,58) лет и (37,36 ± 3,65) лет, снижение индекса массы тела было на 33,9 % и 38,2 %, коморбидной патологии обнаружено в 73,6 % и 72,7 % в основной группе и контрольной группе соответственно. Сравнительный анализ оценки качества жизни был проведен до и после операции по системе “The Short Form-36”, вопросы в котором сгруппированы в 8 разделов, каждый из которых оценивается в баллах от 0 до 100. Статистические расчёты проведены пакетом Statistica 13. Нормальность распределения данных проверена критерием Шапиро–Уилки и в зависимости от этого критерий Стьюдента или критерий Манна–Уитни были использованы при сравнении различий между группами. Статистически значимым считали р<0,05. Для оценки связи между показателями использовали коэффициент корреляции Спирмена. Результаты исследований и их обсуждение. При сравнительной оценке результатов качества жизни обоих типов операций было отмечено отсутствие существенных различий через 12 месяцев после операции и выявлена корреляция между снижением индекса массы тела и улучшением показателей качества жизни. Было выявлено, что качество жизни больных морбидным ожирением обеих групп достоверно не отличается. Сравнительные показатели достоверно не отличаются по общей сумме баллов опроса и в отдельных блоках вопросов. Доказана зависимость между снижением массы тела и улучшением качества жизни, улучшается физическая активность при устойчивом снижении индекса массы тела, улучшается социальная жизнь пациентов. Качество жизни пациентов основной группы сопоставима с качеством жизни пациентов после классического шунтирования по Roux-en-Y.
Quality of life assessment in patients with morbid obesity after single anastomosis gastric bypass operation in the modification of the clinic
Оценка качества жизни пациентов с морбидньім ожирением после операции моноанастомозного шунтирования желудка в модификации клиники
Keywords: морбідне ожиріння; шунтування шлунка; якість життя; хірургічне лікування; morbid obesity; gastric bypass; quality of life; surgery; морбидное ожирение; шунтирование желудка; качество жизни; хирургическое лечение