Сучасні клініко-лабораторні особливості кору у дорослих залежно від тяжкості перебігу - Рябоконь, Олена Вячеславівна; Білокобила, Світлана Олександрівна; Рябоконь, Юрій Юрійович; Оніщенко, Неллі Вадимівна; Рябоконь, Е. В.; Белокобыла, С. А.; Рябоконь, Ю. Ю.; Онищенко, Н. В.; Riabokon, O. V.; Bilokobyla, S. O.; Riabokon, Yu. Yu.; Onishchenko, N. V. (My University, 2020)
Визначити клініко-лабораторні особливості перебігу кору у дорослих залежно від тяжкості перебігу в сучасних умовах. Is to determine the clinical and laboratory features of measles in adults, depending on the severity of the course in modern conditions. Material and methods. Under supervision there were 210 measles patients, aged from 18 to 58 years, who underwent treatment at the Сommunal Institution "Regional Infectious Clinical Hospital" of Zaporizhzhia Regional Council during 2017-2019 years. The diagnosis of measles was confirmed according to WHO criteria (2013). Patients underwent traditional clinical laboratory and instrumental studies. Measles patients, depending on the severity of the disease, were divided into groups: 178 patients with moderate courses, 32 patients with severe course. Statistical data processing was performed in «STATISTICA for Windows 6.0» (StatSoft Inc., №AXXR712D833214FAN5). Results. According to the results of the research, it was found that the clinical presentation of adult measles, in modern conditions, shows typical manifestations, however, in a severe course, more often than moderate, are recorded scleroconjunctivitis with pain in the eyes (100 % versus 66,3 %, p<0,004), hoarseness (78,1 % versus 29,2 %, p<0,0001), hemorrhagic signs (12,5 % versus 1,1 %, p<0,001), nausea (35,7 % versus 7,9 %, p<0,001), vomiting (31,3 % versus 5,1 %, p<0,001),the fever period was longer (p<0,01). In 70,5 % of patients, measles proceeds with the development of complications. The most frequently reported complications are from the side of respiratory system (61,4 %) and gastrointestinal tract (43,8 %), frequency and spectrum of which depend on the severity of the disease. Complications of the nervous system and organs of vision develop in individual patients in severe course of measles. Laboratory changes in adult measles patients are characterized by leukopenia (56,2 %), whereas stab shift (93,8 % versus 54,5 %, p<0,05), thrombocytopenia (71,9 % versus 15,2 %, p<0,05), mononuclear reaction (21,9 % versus 8,4 %, p<0,05) are characteristic of severe course. In patients with the development of hepatitis, cytolytic syndrome is characterized by moderate increase in ALT activity (62,9 %), with higher activities of this enzyme (p<0,05) and GGT (p<0,05) in patients with severe course of measles. Матеріал і методи. Під спостереженням було 210 хворих на кір віком від 18 до 58 років, які лікувалися в Комунальній установі «Обласна інфекційна клінічна лікарня Запорізької обласної ради» протягом 2017-2019 років. Підтвердження діагнозу кір здійснювали згідно з критеріями ВООЗ (2013). Пацієнтам проводилися традиційні клінічні лабораторні та інструментальні дослідження. Хворі на кір залежно від тяжкості перебігу захворювання були розподілені на групи: 178 осіб − із середньотяжким перебігом; 32 пацієнти – із тяжким перебігом. Статистичну обробку даних здійснювали в програмі «STATISTICA for Windows 6.0» (StatSoft Inc., №AXXR712D833214FAN5). Результати дослідження. За результатами проведених досліджень встановлено, що клінічні прояви кору у дорослих у сучасних умовах зберігають типові ознаки, проте при тяжкому перебігу частіше, ніж при середньотяжкому реєструються склерокон'юнктивіт із різями в очах (100 % проти 66,3 %, р<0,004), осиплість голосу (78,1 % проти 29,2 %, р<0,0001), геморагічні прояви (12,5 % проти 1,1 %, р<0,001), нудота (37,5 % проти 7,9 %, р<0,001); блювання (31,3 % проти 5,1 %, р<0,001), більш тривалим є період гарячки (р<0,01). У 70,5 % дорослих пацієнтів перебіг кору має ускладнений характер. Найчастіше реєструються ускладнення з боку дихальної системи (61,4 %) та шлунково-кишкового тракту (43,8 %), частота та спектр яких залежить від тяжкості перебігу захворювання. Ускладнення з боку нервової системи та органів зору розвиваються в поодиноких випадках при тяжкому перебігу кору. Лабораторні зміни у дорослих хворих на кір характеризуються лейкопенією (56,2 %), при цьому паличкоядерний зсув (93,8 % проти 54,5 %, р<0,05), тромбоцитопенія (71,9 % проти 15,2 %, р<0,05), мононуклеарна реакція (21,9 % проти 8,4 %, р<0,05) є характерними для тяжкого перебігу. У пацієнтів із розвитком гепатиту цитолітичний синдром характеризується помірним підвищенням активності АлАТ (62,9 %) з вищою активністю цього ферменту (р<0,05) та активності ГГТ (р<0,05) у хворих з тяжким перебігом кору. Висновки. Кір у дорослих у сучасних умовах зберігає типові ознаки, при тяжкому перебігу частіше, ніж при середньотяжкому, реєструються склерокон'юнктивіт, осиплість голосу, геморагічні прояви, нудота, блювання, більш тривалим є період гарячки. У 70,5 % дорослих хворих на кір формуються ускладнення переважно з боку дихальної системи (61,4 %) та шлунково-кишкового тракту (43,8 %), частота та спектр яких залежить від тяжкості перебігу захворювання. Лабораторні зміни у дорослих хворих на кір характеризуються лейкопенією, а паличкоядерний зсув, тромбоцитопенія, мононуклеарна реакція є характерними для тяжкого перебігу. При розвитку гепатиту активність АлАТ та ГГТ вище у хворих з тяжким перебігом кору. выявить клинико-лабораторные особенности течения кори у взрослых в зависимости от тяжести течения в современных условиях. Материал и методы. Под наблюдением было 210 больных корью в возрасте от 18 до 58 лет, которые проходили лечение в Коммунальном учреждении «Областная инфекционная клиническая больница» Запорожского областного совета в течение 2017-2019 годов. Диагноз корь подтверждали согласно критериям ВОЗ (2013). Пациентам проводились традиционные клинические лабораторные и инструментальные исследования. Больные корью в зависимости от тяжести течения заболевания были разделены на группы: 178 больных со среднетяжелым течениям, 32 пациента – с тяжелым течением. Статистическую обработку данных осуществляли в программе «STATISTICA for Windows 6.0» (StatSoft Inc., №AXXR712D833214FAN5). Результаты исследования. По результатам проведенного исследования было выявлено, что клинические проявления кори у взрослых в современных условиях сохраняют типичные проявления, однако при тяжелом течении чаще, чем при среднетяжелом, регистрируются склероконьюнктивит с резями в глазах (100 % против 66,3 %, р<0,004), осиплость голоса (78,1 % против 29,2 %, р<0,0001), геморрагические проявления (12,5 % против 1,1 %, р<0,001), тошнота (35,7 % против 7,9 %, р<0,001), рвота (31,3 % против 5,1 %, р<0,001), более длительным был период лихорадки (р<0,01). У 70,5 % корь протекала с развитием осложнений. Наиболее часто регистрировались осложнения со стороны дыхательной системы (61,4 %) и желудочно-кишечного тракта (43,8 %), частота и спектр которых зависели от тяжести течения заболевания. Осложнения со стороны нервной системы и органов зрения развивались у отдельных пациентов при условии тяжелого течения заболевания. Лабораторные изменения у взрослых больных корью характеризовались лейкопенией (56,2 %), при этом палочкоядерный сдвиг (93,8 % против 54,5 %, р<0,05), тромбоцитопения (71,9 % против 15,2 %, р<0,05), мононуклеарная реакция (21,9 % против 8,4 %, р<0,05) были характерны для тяжелого течения. У больных с развитием гепатита цитолитический синдром характеризовался умеренным повышением активности АлАТ (62,9 %) с более высокой активностью данного фермента (р<0,05) и активностью ГГТ (р<0,05) у больных с тяжелым течением кори.
Современные клинико-лабораторные особенности кори у взрослых в зависимости от тяжести течения
Modern clinical and laboratory features of measles in adults depending on the severity of the disease
Keywords: кір у дорослих; клініка; ускладнення; корь у взрослых; клиника; осложнения; measles in adults; clinical manifestations; complications