Грецькі терміноелементи у медичній гельмінтології - Літаш, А. К. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Термін «паразитологія» представлений одним словом, яке складається з двох терміноелементів (ТЕ) грецького походження: parasitos– паразит і logos–наука. Знання паразитів людини, їх біології та екології необхідні для розробки заходів боротьби з паразитарними хворобами. За навчальною програмою студенти-медики вивчають медичну гельмінтологію, яка включає близько 35-и нозологій (гр. nosos –хвороба) та 30-и їх збудників. Мета дослідження: дослідити вживання у навчальній та науковій літературі грецьких ТЕ у назвах гельмінтозів та гельмінтів, що їх викликають. Отримані результати. В організмі людини паразитують близько 342 видів гельмінтів, 30 з яких поширені на території України та входять до складу двох типів: Plathelminthes(Плоскі черви) і Nemathelminthes (Круглі черви). Але основний об’єкт біологічної таксономії (гр. taxis – порядок; nomos – закон) не тип, абіномен, започаткований шведським натуралістом К. Ліннеєм. Він запропонував кожний вид організмів називати двома словами, перше з яких – родова назва, друге – видова, а разом вони утворюють наукову назву виду (speciesname). Це і є бінарна номенклатура (Genus, eris, n – рід; Species, ei, f– вид). Всі паразити,наразіі гельмінти(гр. helminthes, um, f), є патогенними (гр.pathos – страждання, genos – народження) і здатні викликати захворювання.
Keywords: тези доповідей